Izvor: B92, 16.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cefta i nova politika o duvanu

Beograd -- Vlatko Sekulović kaže da Srbija neće ratifikovati sporazum Cefta dok se ne definiše politika države prema duvanu.

Državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije rekao je da bi ministarstva finasija i ekonomskih odnosa sa inostranstvom trebalo da do kraja sledeće sedmice urade novi predlog ekonomske politike države prema proizvodnji duvana i cigareta, najavljeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na sednici Grupacije PKS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvođača i prerađivača duvana, Vlatko Sekulović je kazao da se sistem zaštite proizvodnje duvana u Srbiji mora uskladiti i sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i Evropske unije.

Sekulović smatra da bi trebalo promeniti Zakon o duvanu, koji nije dao očekivane efekte povećanja proizvodnje, ali i o akcizama, te naći modele zaštite, najverovatnije kroz podsticaj proizvodnje duvana putem premija.

On je istakao da Srbija, sa četiri velike fabrike duvana, ne može da bude zadovoljna izvozom duvana od osam miliona dolara za devet meseci prethodne godine i istovremenim uvozom od preko 68 miliona dolara.

Hrvatska, koja ima samo jednu fabriku cigareta, 2005. godine imala je zaradu od izvoza duvana i proizvoda od duvana u iznosu od 125 miliona dolara, što je 12 puta više od Srbije, naveo je Sekulović.

Prema podacima PKS, prošle godine u Srbiji je proizvedeno 6.110 tona duvana, što je na nivou proizvodnje iz 2005. godine, ali i tri puta manje nego početkom 90-ih godina prošlog veka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.