Izvor: Politika, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čarteri – noćne ptice

Letovima u pozne ili rane jutarnje časove putnici nisu oštećeni, niti im je bilo šta iz plaćenog aranžmana zakinuto Čarter saobraćaj odvija se, uglavnom, noću. Tako je ne samo kod nas već i svuda u svetu. A optužbe putnika da im turističke agencije "kradu dane" ne odgovaraju istini. Jer, u isto vreme se poleće i u odlasku i u povratku.

Ovo je, unajkraće rečeno, zaključak konferencije za novinare koju su u međunarodnom Tanjugovom prescentru organizovali republičko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ministarstvo trgovine, turizma i usluga zajedno sa asocijacijom turističkih agencija JUTA i "Jat ervejzom".

Tema skupa bili su noćni letovi i aerodromske takse. Već u uvodnoj reči Milica Bursać iz turističke inspekcije objasnila je da im se, u sve većem broju pritužbi, građani pre svega žale na to što se čarter letovi organizuju prvenstveno u noćnim i ranim jutarnjim satima, ako su već platili prenoćište za te časove.

Ljubiša Pavić, direktor Jatovog čarter saobraćaja, istakao je da je osnovna delatnost organizovanje redovnog prevoza i da se čarter saobraćaj uglavnom odvija noću.

– Više od 80 odsto engleskih putnika leti čarterom noću, a mi te letove postavljamo kad imamo mogućnosti. Pre nekoliko godina, kad smo imali višak kapaciteta mogli smo da letimo i po danu – rekao je Pavić.

Branko Borisavljević, predsednik Jute, rekao je da bi klijenti agencija trebalo da znaju šta znače čarter letovi. Oni su uvek povoljniji i kad je u pitanju ovakav aranžman nisu krivi ni Jat, a ni turističke agencije. Ako je objavljeno da se putuje u noćnim ili ranim jutarnjim satima, boravak nije uskraćen. Ta noć nije uračunata u troškove smeštaja. Reč je o vrlo povoljnim aranžmanima, a i u odlasku i u povratku kreće se u isto vreme. Jat je dosad odlično organizovao čarter letove, a zakašnjenja od sat ili dva su prihvatljiva. Problem bi nastao kad bi se čekalo duže, tri ili četiri sata – smatra Pavić.

Ljubomir Anđelković, direktor "Cer travela", smatra da je problem što se čarter letovi odvijaju noću, ali je praksa da turisti mogu da ostanu u hotelima do podne.

– Iako je u pitanju paket aranžman, putnici optužuju agencije da im "kradu dane" – tvrdi Anđelković i dodaje da je Jat bio prinuđen da korekcije u ceni benzina uračunava u aerodromsku taksu, jer cene goriva neprestano rastu na svetskim berzama.

Ranko Stanković, direktor Jute, smatra da su turisti ipak zadovoljni ponudama agencija, jer su pre tri godine žalbu podnela 74 putnika, prošle 35, a do sada ih je podneto manje od deset.

– Većinu smo rešili između agencije i putnika, a uveli smo i arbitražu, tako da smo na taj način do sada rešili oko 15 sporova – zaključio je Stanković.

D. Stojanović

[objavljeno: 15.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.