Čarter može jeftinije

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čarter može jeftinije

Od Beograda do Antalije, Bodruma i Dalamana leti „Jat”, ali i dve turske aviokompanije. – Turističke agencije tvrde da su „Atlas džet” i „Pegazus erlajns” jeftiniji i traže od nacionalnog avioprevoznika da snizi cene čarter letova

Turističke agencije, koje su još početkom godine sa „Jatom” i sa turskim avioprevoznicima sklopile ugovore za čarter letove do Turske, najviše su profitirale u višemesečnom sporu oko dobijanje dozvola za ovaj vid >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saobraćaja. One kao da su znale da će nacionalnom avioprevozniku, ali i turskim aviokompanijama, biti dozvoljeno da u letnjim mesecima prevoze srpske turiste do Antalije, Bodruma i Dalamana.

Takva odluka doneta je na prošlonedeljnom sastanku u Ankari između predstavnika srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva i turskih vazduhoplovnih vlasti. Posle toga većina agencija okupljenih oko JUTE (Nacionalnog udruženja turističkih agencija) zvanično je zatražila od „Jata” da snizi cene zakupa aviona.

Kako je juče potvrđeno našem listu, „Jat” je, posle izuzetno teških pregovora, ipak uspeo da se izbori za 264 leta ka Turskoj u toku nastupajuće sezone, dok su turske kompanije „Atlas džet” i „Pegazus erlajns” dobile dozvolu da triput nedeljno lete iz Beograda.

– Još je, međutim, nepoznato kako će Turci raspodeliti ove letove – objašnjava Katarina Andrić-Milosavljević, savetnik za odnose sa javnošću u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. – Oni su dobili dozvole za tri leta nedeljno, ali tek treba da se dogovore koja će kompanija koliko puta saobraćati iz Beograda do Turske. S druge strane, „Jat” je dobio ono što je tražio, tako da je na kraju ipak postignut kompromis, budući da su Turci u startu tražili odobrenje za šest letova nedeljno.

Naša sagovornica naglašava i da je još jedna turska aviokompanija zainteresovana za prevoz srpskih turista do letovališta u ovoj zemlji.

– Reč je o kompaniji „Tejlvind”. Ona, doduše, nije zatražila dozvolu da leti iz Beograda, već iz Niša, odakle Turci već imaju pravo da organizuju ukupno 24 leta u toku cele sezone – naglašava Katarina Andrić-Milosavljević, dodajući da će „Tejlvindu”, najverovatnije, biti odobreno da leti sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki”.

Inače, ova tursko-britanska kompanija u svojoj floti poseduje svega tri aviona, a dozvolu za obavljanje aviosaobraćaja dobila je tek pre nešto više od mesec dana, kada je organizovala i prvi komercijalni let. Zbog toga neke turističke agencije, ali i „Jat”, imaju ozbiljne rezerve prema ovom avioprevozniku.

Pojedinim agencijama ni turski „Atlas džet”, koji već saobraća od Niša do Istanbula, a uskoro će leteti i iz Beograda, ne uliva poverenje. Kao razlog za to navode avionsku nesreću od pre dve godine kada je 57 putnika ove kompanije poginulo.

– „Jat”, s druge strane, nije imao takvih udesa, ali je problem što nudi više cene čarter letova od turskih kompanija – kaže Saša Zarić, vlasnik turističke agencije „Ponte”. – Zbog toga smo i zvanično zatražili od nacionalnog avioprevoznika da snizi cene zakupa aviona.

Međutim, ima i onih organizatora putovanja koji su pre izbijanja spora sklopili ugovore i sa „Jatom” i sa turskim prevoznicima, tako da se sada nalaze u povoljnijem položaju. Jedna od takvih je „Big blu”, odakle poručuju da turski prevoznici nude cene koje su od 20 do 30 odsto niže od „Jatovih”, ali naglašavaju da bi sada, posle uvođenja konkurencije u čarter saobraćaju, nacionalni avioprevoznik morao da snizi zakupnine aviona.

U „Jatu”, međutim, ističu da su cene zakupa čarter letova niže u odnosu na prethodnu sezonu.

– Letovi za Tursku su od prvog juna pet odsto jeftiniji – ističe Saša Vlaisavljević, generalni direktor „Jat ervezja”. – Ugovore sa agencijama smo zaključili još u februaru i martu, ali ima mogućnosti za izmene i eventualna pojeftinjenja. To, međutim, zavisi isključivo od toga kakva će biti cena kerozina na svetskom tržištu – zaključuje Vlaisavljević.

N. Miković

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.