Carinska unija može prerasti u monetarnu uniju

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carinska unija može prerasti u monetarnu uniju

Carinska unija izmedju Rusije, Belorusije i Kazahstana mogla bi u budućnosti da uvede jedinstvenu valutu, izjavio je prvi zamenik premijera Rusije Igor Šuvalov.

"Ne bih isključio mogućnost da se na dugi rok preorijentišemo na jedinstveni monetarni prostor", rekao je on na medjunarodnom ekonomskom forumu članica Zajednice Nezavisnih Država (ZND) u petak u Moskvi.

On je podsetio da je početkom 2010. stupila na snagu Carinska unija, u okviru koje su Rusija, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Belorusija i Kazahstan uvele jedinstvene carinske tarife i da je planirano da do 2012. bude formiran Jedinstveni ekonomski prostor.

Šuvalov nije isključio mogućnost da granice tih ekonomskih saveza budu proširene, prenela je agencija RIA Novosti.

On je ukazao da je jedan od najvažnijih zadataka Rusije, kao predsedavajuće u ZND u 2010, osnivanje jedinstvenog sistema plaćanja i obračuna u ZND.

"U finansijskom sistemu je od ključnog značaja pripremiti i utvrditi koncepciju delovanja na formiranju jedinstvenog sistema plaćanja, zasnovanog na valutama koje se koriste u članicama ZND", rekao je Šuvalov i dodao da je najvažniji zadatak efikasno korišćenje mogućnosti medjudržavne banke ZND.

Odgovarajući na pitanje koja bi valuta i kada mogla postati jedinstvena, Šuvalov je rekao da će odluku o tome doneti lideri tih zemalja.

Prema njegovim rečima, posle osnivanja jedinstvenog ekonomskog prostora "logičan korak će biti monetarni savez", ali je dodao da se još ne vode pregovori na tu temu.

Šuvalov je predočio da bi primer za ekonomsku integraciju mogla postati Evropska unija, ali, kakav će biti monetarni savez - to će biti predmet kasnijih dogovora.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.