Čadež: Stižu i nemačke male i srednje firme!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Stižu i nemačke male i srednje firme!

Srbiju će posetiti velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća.

Već za nekoliko meseci, početkom naredne godine, Srbiju će posetiti velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća, koja su sve zainteresovanija za ulaganje kod nas, kako bi se što detaljnije upoznali sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, u Berlinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gde zajedno sa premijerkom Anom Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

Predsednik PKS je ukazao da Srbija nemačkim investitorima nudi upravo ono što im je potrebno da ulažu i ostvare profit – stabilnost, podsticajnu poslovnu klimu, kvalitetne kadrove i pouzdane lokalne kompanije.

- To je i bila jedna od tema razgovora u Udruženju malih i srednjih kompanija u Nemačkoj. Nemački privrednici iz ovoga udruženja koje okuplja više od milion članova  želeli su od nas saznaju zašto treba investirati  baš u Srbiji. Čuli su dobra iskustva i žele da dođu - rekao je Čadež.

Ističe da će nemački privrednici koji u januaru doputuju u Srbiju moći da se uvere šta je sve urađeno na unapređenju privrednog ambijenta i uslova poslovanja i investiranja i koje mogućnosti im nudimo. Čadež je ukazao na niz stimulativnih mera za ulaganja, koje je donela Vlada Srbije, počev od poreskih olakšica, preko pojednostavljenih procedura do posebnih podsticaja za ulaganje u inovacije, istraživanje i razvoj i savremene tehnologije.

- Na nama je da iskoristimo taj potencijal i da što više tih preduzeća sutra vidimo u Srbiji - poručio je predsednik Komore.

Podseća  i da je PKS prethodnih godina organizovala više biznis foruma sa privrednicima nemačkih pokrajina, kao i da će ta praksa biti nastavljena i sledeće godine.

Delegacija Srbije, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, danas će se sastati sa predstavnicima Udruženje porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije BITKOM.

O značaju ovih razgovora za jačanje srpsko-nemačke privredne saradnje najbolje govore podaci o snazi i uticaju ovih privrednih asocijacija.

BVMW zajedno sa partnerskim organizacijama okuplja čak 1,1 milion  kompanija članica, ima 300 regionalnih i lokalnih kancelarija  u Nemačkoj i oko 40  predstavništava  širom sveta. Pruža podršku malim i srednjim firmama u svakodnevnom  poslovanju i poslovnom povezivanju sa domaćim i inostranim partnerima. Zastupa interese nemačkog malog i srednjeg biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu, u komunikaciji sa  nacionalnim i institucijama EU u Briselu, sindikatima i velikim kompanijama.

Udruženje porodičnih preduzeća je kontaktna tačka za velike nemačke porodične kompanije sa godišnjim obimom prodaje većim od 50 miliona evra, ali i za manje i srednje porodične firme. Ovu biznis organizaciju, posvećenu saradnji, povezivanju  i jačanju pozicije porodičnog biznisa, podržava više od  500 porodičnih kompanija među najvećim u Nemačkoj.

Sastanak u BITKOM -u otvara vrata za ulaganja i saradnju naših visokotehnoloških firmi i IT startap zajednice sa više od 2.600 nemačkih kompanija iz sektora digitalne ekonomije - sa oko 1.500 malih i srednjih  preduzeća i startapova, ali  i velikim brojem globalnih igrača u oblasti softvera i hardvera, telekomunikacionih i internet usluga, digitalnih medija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.