Čadež: Statistički sistem donosi rasterećenje

Izvor: B92, 13.Nov.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Statistički sistem donosi rasterećenje

Beograd -- Uspostavljanje efikasnog nacionalnog statističkog sistema, osim budžetskih ušteda, donosi i rasterećenje privredi, kaže predsednik PKS Marko Čadež.

On je na prvom sastanku predstavnika institucija koji se bave statistikom ukazao i na značaj njihovog rada za uspešno poslovanje privrede i njeno povezivanje sa svetom, saopštila je PKS.

"Bez pouzdanih, kvalitetnih i objedinjenih - povezanih baza podataka, uporedivih sa onima koje se koriste u svetu, država, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslovne asocijacije, privreda i investitori ne mogu ozbiljno da prate kretanja i planiraju poslovanje", rekao je Čadež.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je istakao da je dobra saradnja svih u društvu preduslov za uspešno funkcionisanje sistema statistike.

On je ukazao i na značaj, odgovornost i izazove zvanične statistike u procesu EU integracija.

Na skupu su predstavljana i dva projekta - Informacioni sistem eZUP, odnosno alat za elektronsku razmenu podataka svih organa javne uprave i Portal otvorenih podataka.

Projekat eZUP je veliki korak na uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji koja je osnov efikasne i transparentne javne uprave, navodi se u saopštenju.

Portal otvorenih podataka predstavlja mesto na kome se objavljuju informacije o skupovima otvorenih podataka, koje objavljuju državni organi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.