Čadez: Raste interesovanje za dualno obrazovanje

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadez: Raste interesovanje za dualno obrazovanje

Interesovanje kompanija da učestuju u projektu dualnog obrazovanja se znatno povećalo, sa 40 na 600, što pokazuje da je privredi potrebna kvalifikovana radna snaga i da preduzeća žele da decu obrazuju za određene profile, koji im nedostaju, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Na skupu o Projektu dualnog obrazovanja u Srbiji, Čadež je najavio da će tokom posete austrijskog predsednika Aleksandera van der Belena biti potpisan ugovor privredne delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << iz Austrije sa Saobraćajnom-tehničkom školom u Zemunu o obuci 30 učenika kroz rad u nemačkim kompanijama.

To će, kako je rekao, biti Gebruder Weiss, Cargo partners, Lagermax, Kuhne und Nagel, Quehenberger i DM.

Čadež je ukazao na značaj ovog ugovora i istakao da Austrija Srbiji pruža veliku podršku u uspostavljanju dualnog obrazovanja.

On je podestio da je Zakon o dualnom obrazovanju donet novembra 2017.godine, a da se njegovo potpuno uključenje u celokupni obrazovni sistem očekuje školske 2019-2020 godine.

"Ideja je, dodao je, da do nove školske godine pokrenemo dve ključne inicijative u Vladi Srbije kako bismo podstakli što veće učešće kompanija u projektu, jer one za ovakav vid obrazovanja imaju velike troškove. Zato je potrebno obezbediti neku vrstu sufinansiranja ili rasterećenja pojedinih poreza kako bismo pomogli i podstakli veće učešće malih i srednjih preduzeća", izjavio je Čadež.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da se uvedu i neki novi profili koji još ne postoje kod nas, a na tržištu su jako traženi posebno u stranim firmama.

Pri konačnoj realizaciji dualnog obrazovanja planirano je i uspostavljanje veb platforme kao digitalnog informatora za roditelje i učenike, napomenuo je Čadež.

On je naveo da su dosadnašnji rezulati pilot projekta pokazali da se u provoj generaciji koja je završila

školovanje u junu 2017.godine, 83 učenika od ukupno 120 zaposlilo u komapnijama gde su pohađali praksu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.