Izvor: RTS, 06.Sep.2020, 16:23

Čadež: Predstavnici DFC-a 21. septembra u Beogradu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd doputovati već 21. septembra radi priprema za što skorije otvaranje kancelarije, prve u regionu, i brži početak realizacije dogovorenih projekata.
Dolazak predstavnika DFC-a biće jedan od prvih koraka u realizaciji sporazuma o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, koji će doneti vidljive >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i konkretne koristi ne samo za naše poslovne zajednice, već i za ekonomiju celog regiona, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

"Korist će biti vidljiva kroz jeftine kredite za mala i srednja, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora - od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija", izjavio je Čadež.
Za Privrednu komoru Srbije, prema njegovim rečima, sastanak u Vašingtonu, sa izvršnim direktorom DFC-a Adamom Bolerom i skori dolazak njihove delegacije u Beograd, predstavlja nastavak saradnje sa ovom američkom razvojnom agencijom.
"Više od šest meseci radimo na pripremi i razradi projekata koje će DFC podržati tehnički i finansijski - posredstvom američke 'Eksim' banke i korporacije 'Milenijum čelindž'. Lično sam u proteklom periodu imao više onlajn sastanaka sa predstavnicima ove razvojne korporacije kako bismo što bolje markirali i definisali za privrednike korisne, strateški značajne i ekonomski održive projekte", objašnjava Čadež.
Kao što je važno da kancelarija DFC što pre bude otvorena i da što brže krene sprovođenje dogovorene podrške, za privredu je jednako bitno da se njene aktivnosti i projekti koje podržava što efikasnije realizuju. 
"I privreda i beogradska kancelarija DFC-a moći će u tome da računaju na podršku privrednih komora Srbije i Kosova, kao poslovnih asocijacija. Spremni smo da formiramo zajednički tim za podršku bržoj i efikasnijoj realizaciji projekata", najavljuje Čadež. 
Konkretni projekti u oblasti energetike, prehrambene industrije, logistike Kada je reč o ulaganjima u investicione projekte privatnog sektora, kaže, na podršku u njihovoj realizaciji mogu da računaju i proizvodne i uslužne kompanije.
"Predložili smo i razgovarali o sasvim konkretnim projektima u oblasti energetike, prehrambene industrije, logistike i visokih tehnologija", objašnjava Čadež.
I pre i posle svega, infrastrukturno povezivanje, podseća Čadež, jeste preduslov za čvršću ekonomsku saradnju poslovnih zajednica koje okupljanju privredne komore Srbije i Kosova, za više trgovine i investicija, međusobno i u regionu, za uspešnije i efikasnije poslovanje, uz manje administracije i troškova.
Utoliko je, kaže, značajnija američka finansijska podrška izgradnji deonice autoputa Niš - Priština od Pločnika do Merdara, izgradnji, odnosno modernizaciji železnice na severnom i istočnom kraku ka Prištini, kao i daljem povezivanju saobraćajnica sa albanskom obalom, odnosno lukom Drač na Jadranskom moru.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ŠTA RADI I KAKO POMAŽE DFC U Srbiju dolaze za 15 dana, u fokusu imaju mali biznis, a jedno će posebno obradovati DAME

Izvor: Blic, 07.Sep.2020, 11:46

Otvaranje kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu biće snažan signal budućim investitorima i drugim međunarodnim finansijskim organizacijama i rejting agencijama, a vrlo brzo bi trebalo da donese i konkretne, opipljive koristi za privrednike, ocenjuju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.