Čadež: PKS u Mostar doveo više kompanija nego lane

Izvor: RTS, 04.Apr.2017, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: PKS u Mostar doveo više kompanija nego lane

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež navodi da je Međunarodni sajam privrede u Mostaru prerastao u nezaobilaznu tačku regionalne saradnje i dodao da su privrednici prepoznali da su naša tržišta mala i da moramo naći put da sarađujemo, ne samo kroz trgovinu, već i zajedničkim izlaskom na treća tržišta.
Marko Čadež je u izjavi Tanjugu rekao da je Privredna komora Srbije dovela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Mostar tri puta više kompanija nego prošle godine, da se na štandu komore predstavlja 47 domaćih firmi, a da je prisutno 11 kompanija namenske industrije, koje nastupaju u hali namenjenoj toj privrednoj grani.

Napominje da je taj broj dokaz interesovanja za mostarski sajam, ali primećuje i da kompanije ne dolaze "tek da bi ljudi putovali", već se "ovde sklapaju poslovi".
"Sajam u Mostaru je prerastao u nezaobilaznu tačku regionalne saradnje, a to je ono čime se komore posebno bave", naveo je predsednik Privredne komore Srbije.
Čadež navodi da PKS mora da nađe put za saradnju kompanija.
"Svesni da smo premali, da su naša tržišta mala i da moramo da nađemo put da kompanije sarađuju, ne samo kroz trgovinu, već da izlaze zajedno na druga tržišta", ocenio je predsednik PKS-a i podsetio da je prisustvo predsednika Crne Gore, premijera Hrvatske i Srbije pomoglo jačanju regionalne saradnje.
Uveren je, međutim, da moramo još da se povezujemo i da je će to odlučiti našu sudbinu.
"Na koji način ćemo zajedno razvijati ekonomiju, da budu sinergijski razvijene, da budu zajedno u određenim investicionim poslovima, sklapamo zajedničke holdinge i preduzeća", objasnio je Čadež.
Navodeći da su predsednici privrednih komora regiona imali sastanke u Mostaru i da dogovaraju nove inicijative, izrazio je nadu da će uspešno biti dovedena do kraja jedna veoma važna inicijativa.
"Nije prošlo mesec dana od kada smo se videli u Zagrebu na sednici Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF). U svakodnevnom smo kontaktu kako bismo našim članicama omogućili da uspostave konkat i naprave posao", objasnio je Čadež te objasnio da komore rade na daljem razvoju KIF-a, kako bi bili još bolji i efikasniji.
Među učesnicima iz Srbije najviše je kompanija iz agrobiznisa, a predstavljaju se i proizvođači opreme i alata, kao i preduzeća iz oblasti građevinarstva, tekstilne, mašinske, elektro i farmaceutske industrije, energetike i drugih privrednih grana koje imaju potencijal za jačanje saradnje sa zemljama regiona.
Ove godine Međunarodni sajam privrede u Mostaru održava se 20. put, a zemlja partner je Hrvatska.
Sajam je okupio izlagače iz 30 zemalja, a prati je više od 400 akreditovanih novinara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čadež: Sajam u Mostaru nezaobilazna tačka regionalne saradnje

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2017

Međunarodni sajam privrede u Mostaru prerastao je u nezaobilaznu tačku regionalne saradnje, jer su privrednici prepoznali značaj povezivanja i zajedničkih aktivnosti, ocenio je danas u Mostaru predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, saopštila je PKS..."Svesni smo da su naša tržišta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.