Čadež: Dobre vesti za privredu

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Dobre vesti za privredu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je vladin paket stimulativnih mera za rasterećenje i podsticaj privrednom rastu i novom zapošljavanju, koji je danas predstavio ministar finansija Siniša Mali, zaista dobra vest za privredu i još jedan rezultat unapređenog dijaloga poslovne zajednice i vlade, koji u ime svojih članica vodi Privredna komora Srbije.

- Odluka da se ukinu doprinosi za osiguranje u slučaju nezaposlenosti  na teret poslodavca  i pojedini  >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << parafiskalni nameti, kao i  promena načina obračuna amortizacije, prvi je i značajan korak u rasterećenju privrede. Možda ne toliko po visini ušteda koje će kompanije u ovom trenutku pojedinačno ostvariti, ali sigurno kao uvod u celovitu  reformu poreskog sistema, dogovorenu sa MMF-om, kroz koju će se u narednim godinama realizovati i inicijative privrede za značajnije smanjenje poreza i doprinosa - izjavio je Čadež.

Ujedno to je, po predsedniku Komore,  dokaz da su se, zahvaljujući reformama sprovedenim u proteklim godinama, stekli uslovi da se privredna aktivnost podstakne i smanjenjem opterećenja na zarade.

- Dostigli smo tačku od koje privredni razvoj možemo podržati i stimulativnijom poreskom politikom i većim podsticajima, na način koji neće ugroziti izvršenje obaveza države, a Srbiju će učiniti atraktivnijom  poslovnom i investicionom destinacijom - smatra Čadež.

Čadež je  uveren i da će nastavak započete transformacije i modernizacije Poreske uprave doneti bolji servis, jednostavnije i transparentnije procedure,  bolju  komunikaciju  privrede sa poreskom administracijom i brže sistemsko  rešavanje nekih problema sa kojima su se privrednici suočavali u proteklom periodu. Privredna  komora Srbije je, napominje, uključena i aktivno učestvuje  u radnoj grupi za modernizaciju  Poreske uprave.

- Za privredu su posebno značajne mere  koje će direktno uticati na unapređenje konkurentnosti, paket podsticaja za razvoj i bolje korišćenje inovativnog potencijala i povezivanje kapitala velikih kompanija sa malim inovativnim, što je inicirala PKS, kao i povećanje javnih investicija u infrastrukturu - naglašava predsednik Privredne komore Srbije.

To, po rečima Čadeža, potvrđuje da je država konsolidacijom javnih finansija i rešavanjem statusa  nekih velikih sistema, stvorila prostor za veća budžetska ulaganja u razvojne projekte, snažniju podršku zdravom delu privrede i ubrzanje strukturnih reformi.

- Mada naizgled nema direktne veze sa privatnim sektorom, ukidanje zakona o privremenom umanjenju penzija i fazno napuštanje zakona o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru, imaće, uz rastuće investicije i izvoz, kao ključne stubove održivog rasta, pozitivne efekte na jačanje privredne aktivnosti. Doprineće povećanju lične potrošnje, što će direktno uticati na veću tražnju za proizvodima i uslugama naših kompanija i dodatno podržati jačanje BDP-a u sledećoj godini i narednom srednjoročnom periodu - smatra Čadež.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Čadež: Vladin paket mera značajan za rasterećenje privrede

Izvor: Blic, 05.Okt.2018, 08:19

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je vladin paket stimulativnih mera za rasterećenje i podsticaj privrednom rastu i novom zapošljavanju, koji je predstavio ministar finansija Siniša Mali, zaista dobra vest za privredu i još jedan rezultat unapređenog dijaloga poslovne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.