Čačak: Pad privredne aktivnosti

Izvor: B92, 17.Nov.2012, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Pad privredne aktivnosti

Čačak -- Nelikvidnost privrede je, uz pad privrednih aktivnosti, jedan od gorućih problema u poslovanju na području Čačka.

U prva tri kvartala ove godine spoljnotrgovinska razmena čačanskih preduzeća je manja nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Regionalne privredne komore (RPK), spoljnotrgovinski uvoz je za 22 odsto manji nego lane, a izvoz za 13 odsto.

Gorana Tanasković, rukovodilac RPK, Organizacione jedinice Čačak, rekla je Tanjugu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razloge za ovakvu situaciju vidi u "dugu države prema realnom sektoru, sivoj ekonomiji, rastu stope nezaposlenosti koji je i u Čačku dostigao rekordni maksimum, visokim kamatama, kursu dinara i ogromnoj javnoj potrošnji".

Pored pada privrednih aktivnosti sada se suočavamo i sa velikom nelikvidnošću preduzeća, istakla je Tanasković i podsetila da je u Čačku svakog dana u bokadi oko 681 radnja i 393 preduzeća.

Kao prioritetnu meru rešavanju problema Komora vidi, rekla je ona, u donošenju Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza. Komora smatra da rok plaćanja ne sme biti duži od 60 dana, i predlaže da se omogući sprovodjenje kompenzacije za zaostale obaveze prema državi privrednim subjektima kojima država duguje uz otpis kamate.

Kad je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, čačanska preduzeća su najviše uvozila iz zemalja EU, a dominirale su Češka, Nemačka i Italija, izvozilo se u zemlje bivše SFRJ - Crnu Goru i Bosnu, nakon čega slede Francuska i Nemačka. Vrednost robe prodate u inostranstvu je 64.951.896 dolara, a kupljene 122.538.787 dolara

Strukturu izvoza činili su proizvodi od gvoždja i čelika, alati i mašine 24 odsto, odeće i obuća 23 odsto, a prehrambeni proizvodi 22 odsto. Čačanski privrednici najviše su uvozili drumska vozila, pribor i delove 28 odsto, plastične mase i proizvode od plastičnih masa 17 odsto i profile od legura auminijuma, cinka i bakra 14 odsto.

Za prvih devet meseci 2012. na teritoriji grada Čačka zabeležen je pad industrijske proizvodnje u odnosu na isti period lane za 3,1 odsto. Statistika ne ide u prilog ni broju otvorenih preduzeća. Tako je, 2009. godine bilo registrovano 1.728, a ove 1.581 privredno društvo.

Jedino porast beleži broj registrovanih preduzetnika, jer je 2009. bila otvorena 4.331 radnja, dok u ovom trenutku postoji 4.337, pokazuju podaci RPK.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Čačku pad privredne aktivnosti

Izvor: Capital.ba, 17.Nov.2012

ČAČAK, Nelikvidnost privrede je, uz pad privrednih aktivnosti, jedan od gorućih problema u poslovanju na području Čačka. U prva tri kvartala ove godine spoljnotrgovinska razmjena čačanskih preduzeća je manja nego ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.