CRNO IM SE PIŠE! Velika katastrofa preti Nemačkoj, sukob u Crvenom moru mogao bi dovesti do novog HAOSA: Skladišta su već prazna

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2024, 19:04

CRNO IM SE PIŠE! Velika katastrofa preti Nemačkoj, sukob u Crvenom moru mogao bi dovesti do novog HAOSA: "Skladišta su već prazna"

Najveći delovi evropsko-azijskog saobraćaja prolaze kroz Crveno more i Suecki kanal.

Nemačka industrijska i privredna komora (DIHK) upozorila je na moguće obustave proizvodnje i nestašice zbog sukoba u Crvenom moru. Najveći delovi evropsko-azijskog saobraćaja prolaze kroz Crveno more i Suecki kanal, tako da važni delovi i sirovine za nemačku industriju trenutno ne pristižu na vreme, rekao je predstavnik DIHK-a Folker Trajer.

On je rekao da bi se duži >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rokovi isporuke i rast troškova prevoza i osiguranja uskoro mogli odraziti na povećanje konačnih cena.

- Prva skladišta su već prazna i primetan je uticaj na proizvodne procese - rekao je Trejer. Ranije je proizvođač automobila Tesla saopštio da je u njihovoj fabrici u Gruenhajdu kod Berlina došlo do obustave proizvodnje zbog kašnjenja delova sa Dalekog istoka.

Meanwhile in Germany...

I don't think this Rubles in rubble thing is working out like they planned. pic.twitter.com/2nLxkLTLar

— Julien Benda (@canthavepudding) January 12, 2024

Prema informacijama ekonomskog instituta "IfV", kargo saobraćaj kroz Crveno more opao je za 70 odsto, a najveća nemačka brodarska kompanija Hapag-Lojd govori o mesečnim gubicima u "visokom dvocifrenom milionskom iznosu". Istovremeno, predstavnik Trgovinskog udruženja Nemačke Štefan Gent naglašava da, uprkos smanjenom prometu sa Dalekog istoka, potrošači ne moraju da strahuju od nestašice u maloprodaji. "Maloprodajni lanci su se odavno preorijentisali na više lanaca snabdevanja tako da snabdevanje ne zavisi samo od jednog izvora", rekao je Genth.

Prazne police u samouslužnim radnjama u nekim nemačkim regionima ove nedelje prvenstveno su posledica blokada nemačkih auto-puteva zbog protesta poljoprivrednika.

Srbija Danas/Mondo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.