CG: Veća javna potrošnja u 2009.

Izvor: B92, Beta, 19.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Veća javna potrošnja u 2009.

Podgorica -- Crnogorska vlada će predložiti amandman na svoj predlog budžeta za narednu godinu, kojim će za 25 miliona evra povećati iznos zaduženja budžeta.

Time će planirana suma zaduženja budžeta biti povećana na 50 miliona evra, saopštio je ministar finansija Igor Lukšić. "Amandmanom ćemo definisati da iznos vladinih garancija bude sa 65,5 miliona povećan na 215 miliona evra, a taj bi se novac mogao upotrebiti za dodatno kreditiranje kompanija, odnosno banaka", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao je Lukšić.

Eventualno zaduživanje neće ugroziti makroekonomsku poziciju Crne Gore, a nakon preliminarnih razgovora sa međunarodnim finansijskim institucijama postoji mogućnost da se država dugoročno zaduži, rekao je on.

"Već početkom naredne godine obezbedićemo dugoročne kreditne linije za banke, čime ćemo obezbediti i neophodan novac malim i srednjim preduzećima", naveo je Lukšić.

On je podsetio da je u predlogu zakona o budžetu, koji je na dnevnom redu tekućeg zasedanja parlamenta, planiran rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od sedam odsto, ali da postoje i scenariji prema kojima neće preći pet, odnosno 2,5 procenta.

Objasnio je i da će zaduživanje biti neophodno ukoliko rast BDP bude pet ili 2,5 odsto.

U predlogu zakona o budžetu vlada je planirala da BDP 2009. bude 3,7 milijardi evra, tekući budžet planiran je na 679,04 miliona, za transakcije i finansiranja 129,6 miliona, kapitalni budžet planiran je 225,2 miliona, a za penzijski, Fond zdravstva i Zavod za zapošljavanje planirano je 590 miliona evra.

Predstavnici Državne revizorske institucije su naveli da je javna potrošnja 49 odsto BDP-a i da ne preporučuju dodatno zaduživanje, ukazujući da bi trebalo promeniti plan kapitalnih investicija, jer neke od njih ne omogućavaju stvaranje nove vrednosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

C. Gora: Povećana javna potrošnja za 2009.

Izvor: EMportal, 18.Dec.2008, 17:37

Crnogorska vlada će predložiti amandman na svoj predlog budžeta za narednu godinu, kojim će za 25 miliona evra povećati iznos zaduženja budžeta, saopštio je ministar finansija Igor Lukšić.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.