CG: Rast deficita tekućeg računa

Izvor: B92, 30.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Rast deficita tekućeg računa

Podgorica -- Deficit tekućeg računa platnog bilansa Crne Gore u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosio je 390,9 miliona evra ili 66,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je saopštila da je to 80,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je BDP iznosio 586,6 miliona evra, što predstavlja realni rast od 8,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Brz rast je registrovan u oblasti turizma, građevinarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šumarstva, industrijske proizvodnje. Ovi podaci svrstavaju Crnu Goru u grupu privreda u tranziciji sa najbržim ekonomskim rastom", navedeno je u saopštenju CBCG.

Stopa rasta kredita na kraju prvog kvartala iznosila je 9,8 odsto i ukoliko bi se nastavila ovakva tendencija do kraja godine bi godišnja stopa iznosila oko 39 odsto, što je u potpunosti u skladu sa nivoom koji je zacrtala CBCG.

U odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal, stopa rasta kredita je bila niža skoro četiri puta.

"Prognoze pokazuju da bi se u ovoj godini stopa inflacije u Evropskoj uniji mogla približiti brojci od četiri odsto. Kontinuirani rast cena nafte i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda direktno utiče i na rast inflacije u Crnoj Gori", dodaju iz CBCG.

Crnu Goru je do aprila posetilo 26,2 odsto više turista u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj ostvarenih noćenja porastao za 53 odsto.

U prvom tromesečju prihodi od turizma iznosili su 16,6 miliona evra, što predstavlja povećanje od 90,9 odsto, navodi se u saopštenju CBCG.

Strane direktne investicije u Crnoj Gori, podsećaju iz CBCG, tokom prvog kvartala iznosile su 215,2 miliona evra, dok je istovremeno, odliv iznosio 85,7 miliona evra.

Državni dug Crne Gore na kraju prvog kvartala iznosio je 788 miliona evra, odnosno 29 odsto od procenjenog BDP-a, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.