CG:Pad industrijske proizvodnje 14%

Izvor: B92, Beta, 28.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG:Pad industrijske proizvodnje 14%

Podgorica -- Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori od januara do kraja marta ove godine opala je 13,6 odsto, saopšteno je u analizi crnogorske Privredne komore.

Prerađivačka industrija, kako je navedeno, imala je nižu proizvodnju oko 34 odsto. Proizvodnja u toj oblasti povećana je samo u šest sektora, a najviše u prehrambenoj industriji.

Svetska ekonomska kriza, prema ocenama Komore, najviše je pogodila i tako skroman crnogorski izvoz. Pad je najočigledniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izvozu aluminijuma, koji je opao za oko 40 odsto.

Od januara do kraja februara ove godine, kako je navedeno, ostvarena je ukupna robna razmena sa inostranstvom u iznosu od 268 miliona evra, od čega je izvoz bio nešto više od 49 miliona. Pokrivenost uvoza izvozom svega je 22,53 odsto.

Deficit tekućeg računa platnog bilansa Crne Gore na kraju 2008. godine, kako je Komora saopštila, bio je veći od 975 miliona evra, što je za preko 18 odsto više od deficita godinu dana ranije.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru na kraju prošle godine bio je oko 832 miliona evra, više od 17 odsto manji u poređenju sa 2007. godinom. U prva dva meseca ove godine u Crnu Goru je stiglo 67,5 miliona evra, od čega je 44 odsto investirano u preduzeća i banke, 31 odsto u nekretnine a 25 odsto predstavlja dug među kompanijama.

Na kraju februara ove godine, bilo je više od deset hiljada kompanija sa blokiranim računom, što je 13 odsto više nego mesec dana ranije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.