CG: Ostavka generalnog direktora CB

Izvor: B92, 08.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Ostavka generalnog direktora CB

Podgorica -- Zamenik generalnog direktora Centralne banke Crne Gore Goran Knežević potvrdio je danas da je podneo ostavku na tu funkciju.

Vijesti: Dobro obavešteni izvori tvrde da se Knežević povukao zbog pritisaka moćnog bankarskog lobija

U Kneževićevom obrazloženju ostavke se ističe da mu postojeći zakonsko-institucionalni okvir "ne pruža uverenje da može kvalitetno i odgovorno da obavlja odgovornu funkciju".

On je podgoričkom radiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Antena M" rekaoda je razlog njegove ostavke "kumulacija debalansa ovlašćenja i odgovornosti" u obavljanju funkcije viceguvernera.

Podgorički mediji objavili su danas da pojedini bankarski krugovi u Crnoj Gori zameraju CBCG donošenje odluke o kreditnom ograničenju, koja utiče na dalji rast i profit privatnih banaka.

Podgoričke "Vijesti" objavile su da već neko vreme traju pristisci na monetarne vlasti zbog čega je usledilo podnošenje amandmana na

Predlog zakona o bankama koji će, ukoliko budu usvojeni, značajno ograničiti ovlašćenja CBCG.

Na pitanje da li se povlači pred pritiskom lobija iza koga stoje moćni vlasnici privatnih banaka, Knežević je odgovorio da je on bio na funkciji na kojoj je "mislio da može nešto da uradi na poboljšanju kvaliteta i stabilnosti bankarskog sektora".

"Ako budem imao uslova da i dalje nastavim da na taj način delujem, onda ima smisla razmišljati i o alternativama", zaključio je visoki funkcioner CBCG.

U Crnoj Gori posluje 11 banaka, od kojih su tri pod većinskom kontrolom domaćih vlasnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.