CG: Lou kost leti od maja

Izvor: S media, 14.Feb.2011, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Lou kost leti od maja

Posle dugogodišnjeg opiranja, crnogorska vlada mogla bi uskoro da dozvoli letove lou kost aviokompanijama.

Kako saznaju „Novosti“, prvi letovi prevoznika kod kojih su cene avionskih karata i po 80 odsto niže od onih koje važe u nacionalnim kompanijama mogu se očekivati pre početka turističke sezone, verovatno već u maju. Vlada je formirala pregovarački tim, čiji zadatak je da nađe zajednički jezik sa zainteresovanim kompanijama, ali i zaštiti interese državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << „Montenegroerlajnza“.

Jedan od uslova koje postavlja Vlada jeste da prevoznici imaju letove tokom cele godine, a ne samo četiri meseca, što većina njih inače traži. S druge strane, aviokompanije očekuju državne subvencije, što je praksa i u svetu, kao i smanjenje (ne i ukidanje) aerodromskih taksi.

CG:Tužilaštvo proverava prodaju "Havaja"

Tek će se videti po kojoj formuli će biti sve rešeno. Gotovo je izvesno, ipak, da će više stranih kompanija, za početak najmanje četiri, moći da računa na subvencije, koje neće snositi samo Vlada, već i turističke organizacije, hotelijeri i crnogorske regije koje su zainteresovane za prevoz putnika po znatno nižim cenama.

- Postoji dobro raspoloženje da se dozvole lou kost letovi, od čega bi glavnu korist trebalo da ima turizam, ali će i građani dobiti mogućnost da jeftinije putuju - kažu u Vladi.

Od pregovora vladinog tima sa kompanijama koje već odavno traže pristup aerodromima Tivat i Podgorica, zavisiće i cene karata. Za početak, kako se očekuje, biće otvorene linije ka destinacijama odakle dolazi najviše turista u Crnu Goru - Budimpešti, Mančesteru, Dablinu i skandinavskim zemljama. Procenjuje se da bi niskotarifni prevoznici do kraja ove godine mogli da dovezu u Crnu Goru oko 50.000 turista.

Ostaje da se vidi i kako će na konkurenciju reagovati „Montenegroerlajnz“. Iz nacionalne kompanije ranije je saopštavano da nemaju ništa protiv davanja dozvole za rad lou kost prevoznicima, ali i najavljeno da bi i crnogorska nacionalna kompanija, uz subvencije i sniženje taksi, mogla da snizi cene karata.

KANDIDATI

Za letove do Crne Gore odavno je najviše zainteresovana kompanija „Er Berlin“, a sa konkretnim zahtevom crnogorskoj Vladi obratili su se i avioprevoznici „Rajaner“ i "Izi džet“ iz Velike Britanije i „Vizer“ iz Mađarske.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.