CG: Doći će 67% više turista, i mi rušimo rekord

Izvor: B92, 18.Sep.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Doći će 67% više turista, i mi rušimo rekord

Podgorica -- Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore optimističan je po pitanju turizma, pa očekuje da do 2026. godišnji prihodi od turizma premaše 1,5 milijardi evra.

Na Miločerskom razvojnom forumu on je podsetio da predviđeni trendovi u svetskom turizmu predstavljaju veliku šansu za Crnu Goru, jer se prognozira da će se u narednih 15 godina povećati broj dolazaka turista na Mediteransko područje za oko 67 odsto.

Istakao je da je prošle godine, taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznos je bio 794 miliona evra, a ove godine se očekuje preko 850 miliona evra.

"Beleži se rast poseta turista iz zapadne Evrope, a kroz paket podsticajnih mera za investicije u smeštajne objekte u narednom periodu Ministarstvo očekuje otvaranje 76 hotela visoke kategorije i povećanje broja smeštajnih jedinica za 8100. Crnu Goru karakteriše izuzetna kulturna baština pod uticajem različitih civilizacija, koja bi u narednom periodu trebalo da bude ekonomski valorizovana na način da se obezbedi njeno očuvanje“, dodao je Gvozdenović.

Takođe je podvukao da je godišnji prihod od kulturne i kreativne industrije u EU iznosi preko 535 milijardi evra godišnje.

Kako je naveo, taj sektor zapošljava preko sedam miliona ljudi, oko 1,5 miliona više nego sektori telekomunikacija, automobilske i hemijske industrije zajedno.

„Bogato kulturno nasleđe Crne Gore je veliki ekonomski resurs, kako u pogledu turističke valorizacije kulturnih dobara, tako i u pogledu širenja kulturne ponude kroz razvoj domaće kulturne i kreativne industrije“, zaključio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.