ČEZ uveren u rešenje za Gacko

Izvor: B92, 19.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEZ uveren u rešenje za Gacko

harare -- Zvanična inflacija u Zimbabveu iznosi 2,2 miliona odsto, što je najveća stopa inflacije u svetu, objavila je centralna banka.

Trenutno vekna hleba košta skoro 100 milijardi zimbabveanskih dolara

Nestašica osnovnih potrepština i politička kriza nakon problematičnih predsedničkih izbora na kojima je za šefa države ponovo izbran Robert Mugabe, dodatno su podstakli rast cena.

Guverner centralne banke Zimbabvea Gideon Gono objavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zvanična inflacija iznosi 2,2 miliona odsto predstavljajući program za prodaju subvencionisanih proizvoda kroz sistem specijalnih prodavnica koje bi robu prodavale za kupone.

Centralna banka saopštila je i da je do drastičnih izmena cena došlo usled trgovine na crnom trzištu i profita biznismena. Cene pojedine robe na crnom tržistu u proteklih godinu dana su porasle i do 70 miliona odsto, saopštila je centralna banka te države. Ukupna inflacija, kada se uračuna crno tržšte, iznosi oko 12,5 miliona odsto.

Sapun za pranje na crnom tržištu poskupeo je za 70 miliona, ulje za kuvanje za 60 miliona, a šećer za 36 miliona odsto, što je značajno više od zvanične inflacije od 2,2 miliona odsto, izračunate na osnovu cena koje je propisao Nacionalni odbor za cene i prihode.

Oko 80 odsto Zimbabveanaca je nezaposleno, dok je prosečna zarada 200 milijardi zimbabveanskih dolara, što je oko 6,3 evra.

Trenutno vekna hleba košta skoro 100 milijardi zimbabveanskih dolara. Mugabeova vlada izradila je plan za distribuciju subvencionisane robe što bi prosečnoj porodici omogućlo da za korpu osnovnih potrepština - ulje, brašno i sapun - za mesec dana plate 100 milijardi zimbabveanskih dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.