ČEZ traži arbitražu za Gacko u BiH

Izvor: B92, Beta, 23.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEZ traži arbitražu za Gacko u BiH

Prag -- Češki elektroenergetski gigant ČEZ podneo je predlog da njegov spor sa bosanskim partnerima oko projekta termoelektrane Gacko reši međunarodni arbitražni sud.

Nezvanično ČEZ je za otkup udela u NERS-u spreman da ponudi 200 hiljada evra.

"Visinu sume ni druge detalje ČEZ neće u toku arbitraže komentarisati", kazala je portparolka preduzeća Eva Novakova govoreći o predlogu arbitražnom sudu da reši spor oko do sada najvećeg češkog stranog ulaganja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekta vrednog 1,4 milijarde evra.

ČEZ je u sporu sa Elektroprivredom Republike Srpske (ERS) jer nije ispunila obavezu iz ugovora da u zajedničko preduzeće Nove elektrane RS (NERS), osnovano da realizuje novu termoelektranu Gacko snage 660 megavata i otvaranje rudnika uglja, do proleća prošle godine prevede aktive preduzeća RiTE Gacko.

Dodatno je projekt iskomplikovao spor ERS sa malim akcionarima RiTE Gacko i ČEZ je iskoristio opciju iz ugovora za koju je imao rok do kraja januara da se povuče iz projekta i ponudi na prodaju svoj udeo od 51 odsto u zajedničkom preduzeću NERS.

ČEZ nije saopštio kolika je suma za koju nudi otkup svog udela u NERS a prema nezvaničnim procenama analitičara reč je o 200 hiljada evra uz nedefinisana sredstva iz poslovnog kredita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.