ČEZ povećao neto dobit za 49 odsto

Izvor: B92, 25.Feb.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEZ povećao neto dobit za 49 odsto

Prag -- Češki elektroenergetski gigant ČEZ povećao je 2007. svoju neto dobit za 49 odsto u odnosu na 2006. i zaradio 1,7 miljardi €.

Većinski akcionar ČEZ-a sa udelom od 66 odsto je češka država

Tako uspešne poslovne rezultate ČEZ je, prema oceni analitičara, zabeležio pre svega zbog neprestanog radikalnog poskupljenja struje, a zatim i zahvaljujući povećanju proizvodnje, uspešnoj ekspanziji u inostranstvo, između ostalog i na Balkan, i uštedama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Naše kompanije u inostranstvu donose već petinu ukupnih prihoda i u njima je zaposleno 29 odsto radnika ČEZ-a", rekao je generalni direktor kompanije Martin Roman.

ČEZ-ova preduzeća u inostranstvu donela su matičnoj firmi prihode od 240 miliona evra, što je za 27 odsto više nego prethodne godine.

"Zzelimo u narednom periodu naglasak da stavimo na izvore energije koji se obnavljaju, jer će takve investicije predodrediti koliko ćemo biti uspešni u narednim decenijama", naveo je Roman.

ČEZ će zato nastojati da smanji udeo termoelektrana na ugalj i kako je naglasio Roman "budući 'koktel' će težiti da napravi od nuklearne energije, gasa i obnovljivih izvora".

U proizvodnji električne energije ČEZ-a ugalj sada ima udeo od 61 odsto.

Na češkom tržištu električne energije ČEZ ima udeo od 45 odsto, a preduzeće je prošle godine imalo 30.100 zaposlenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.