ČEZ će udvostručiti dividende

Izvor: B92, 08.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČEZ će udvostručiti dividende

Prag -- Upravni odbor kompanije ČEZ predložiće skupštini akcionara da od prošlogodišnje dobiti isplati dividende od 1,6 evra po akciji.

Prošlogodišnji čist profit kompanije je povećan na 1,7 milijardi evra

To je dvostruko više nego prošle godine, pa bi tako država, koja je većinski vlasnik kompanije, inkasirala oko 600 miliona evra. Od poreza na prihod za 2007. godinu državna blagajna se od najprofitabilnije domaće firme već "obogatila" za 340 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra.

Češki energetski gigant bi za dividende za prošlu godinu isplatio ukupno više od 840 miliona evra, što je u skladu sa novom politikom o dividendama, prema kojoj će ČEZ podeliti akcionarima 50 do 60 odsto čiste dobiti, bez vanrednih prihoda. Prošlogodišnji čist profit je povećan za 49 odsto u odnosu na 2006. godinu, na 1,7 milijardi evra.

Akcije koje je povukao sa tržišta tokom povratnog otkupa, ČEZ namerava da ukine, ukoliko se akcionari slože sa tim predlogom. ČEZ je tokom 11 meseci otkupio na berzi oko 9,4 odsto sopstvenih akcija, a u kompaniji kažu da "ukidanje sopstvenih akcija nema nikakav uticaj na rezultate poslovanja".

Otkup akcija je, prema Upravnom odboru, ispunio cilj - doveo je do poboljšanja strukture kapitala grupacije ČEZ. Kompanija će nastaviti da otkupljuje svoje akcije, pa će u drugom krugu otkupiti još oko deset odsto akcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.