Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 12:42

CENA NAFTE NA NAJVIŠEM NIVOU U POSLEDNJA TRI MESECA: Preti li dalje poskupljenje? Evo šta kažu stručnjaci

Tenzije na Istoku pogubne po ekonomiju.

Cene nafte porasle su na najviši nivo od novembraske napetosti na Bliskom istoku i naporima OPEC-a da ograniči proizvodnju. S druge strane, Međunarodna agencija za energetiku smanjila je procenu rasta ovogodišnje prosečne potražnje za naftom (s 1,24 na 1,22 miliona barela dnevno, što je gotovo upola manje nego prošle godine), ali pritom očekuje i veći rast ponude.

Analitičari australsko-novozelandske bankarske kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ANZ smatraju da bi sirova nafta Brent, globalna referentna vrednost, mogla doseći 85 dolara po barelu u kratkom roku i možda 90 dolara do kraja godine.

To bi značilo 80 dolara za West Texas Intermediate (WTI) sirovu naftu u kratkom roku i 85 dolara do kraja godine. WTI je američka referentna vrednost i trenutno ima nižu cenu, za otprilike 5 dolara po barelu.

WTI od 80 dolara po barelu znači da bi američke maloprodajne cene benzina na nacionalnom nivou mogle ponovno dosegnuti 4 dolara po galonu na vrhuncu letne cene nafte.

Uprkos tome, iako predviđa više cene, ANZ smatra da postoji dovoljno globalne ponude i, što je još važnije, višak ponude među članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte kako bi se smanjile šanse za ozbiljan globalni cenovni šok.

Analitičari britanskog bankarskog diva Standard Chartered imaju sasvim drugačije stajalište. U prvom tromesečju vide Brent u proseku 92 dolara po barelu. To bi značilo skok od 19 odsto od 31. decembra. Opet, oduzmite 5 dolara za procenu WTI-ja.

Ovo su njihove prognoze:

Drugo tromesečje: 94 dolara po barelu.

Treće tromesečje: 98 dolara po barelu.

Četvrto tromesečje: 96 dolara po barelu.

Zatim, cene nastavljaju rasti na prosečnih 109 dolara u 2025., 128 dolara u 2026. i, konačno, 115 dolara u 2027.

Ovaj scenario odražava neke procene u energetskoj industriji koji veruju da će globalni viškovi početi nestajati nakon 2024.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.