CEIZ indeks ukazuje na slabljenje aktivnosti pred kraj 2017. godine, rast BDP-a od 3%

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jan.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEIZ indeks ukazuje na slabljenje aktivnosti pred kraj 2017. godine, rast BDP-a od 3%

ZAGREB - CEIZ indeks je u studenom prošle godine zabilježio pad vrijednosti od 0,24 boda u odnosu na listopad, što je njegov četvrti uzastopni pad i sugerira slabljenje ekonomske aktivnosti pred kraj godine, ističu analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) koji na temelju kretanja CEIZ-a procjenjuju da bi porast BDP-a u 2017. mogao iznositi 3 posto.

Pad vrijednosti CEIZ indeksa u studenome ujedno je četvrti uzastopni pad vrijednosti od srpnja 2017. godine, kada je indeks >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ostvario svoj godišnji maksimum. Takvo kretanje indeksa sugerira da u četvrtom tromjesečju 2017. ekonomska aktivnost usporava u odnosu na drugo i treće tromjesečje, navodi se u priopćenju EIZ-a. objavljenom u petak.

"Na osnovi vrijednosti indeksa dostupne za dva od tri mjeseca četvrtog tromjesečja u 2017., možemo zaključiti da je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju na BDP koji je ostvaren u trećem tromjesečju dodalo svega 0,1 posto novog domaćeg proizvoda, što je najniža tromjesečna stopa rasta BDP-a u 2017. godini", ističu iz EIZ-a.

Navode i kako kretanje indeksa na godišnjoj razini sugerira rast BDP-a u četvrtom tromjesečju od 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini, što je niže od godišnje stope rasta BDP-a ostvarene u drugom i trećem tromjesečju 2017.

"Vrijednost indeksa također sugerira da će ukupni realni porast BDP-a u 2017. iznositi 3 posto, no zbog slabljenja gospodarske aktivnosti u trećem i posebice u četvrtom tromjesečju 2017. upitno je hoće li se intenzitet rasta zabilježen u 2017. moći održati i u 2018. godini", ističu iz Ekonomskog instituta.

Napominju pritom i kako se procjena rasta BDP-a u četvrtom tromjesečju 2017. temelji samo na vrijednosti indeksa za listopad i studeni, zbog čega tumačenje vrijednosti indeksa treba uzeti s određenom rezervom. Kada budu dostupne vrijednosti indeksa za prosinac, moći će se s većom izvjesnošću projicirati rast BDP-a u tom tromjesečju, zaključuje se u priopćenju EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.