CDBC u pripremi. Ako ne uspemo...

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 11:07

CDBC u pripremi. "Ako ne uspemo..."

MMF radi na platformi za digitalne valute centralnih banaka (CDBC - Central Bank Digital Currencies) kako bi omogućio transakcije između zemalja.

To je izjavila izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, prenosi portal Biznis.

"Digitalna valuta centralne banke ne bi trebalo da bude fragmentirani nacionalni predlog. Da bismo imali efikasnije i pravednije transakcije potrebni su nam sistemi koji povezuju zemlje – potrebna nam je interoperabilnost", rekla je Georgijeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na konferenciji kojoj su prisustvovale afričke centralne banke u Rabatu u Maroku, piše Rojters.

"Iz tog razloga u Međunarodnom monetarnom fondu radimo na platformi globalne digitalne valute centralnih banaka“, rekla je ona.

MMF želi da se centralne banke dogovore o zajedničkom regulatornom okviru za digitalne valute koji će omogućiti globalnu interoperabilnost. Ako ne uspemo da postignemo dogovor oko zajedničke platforme stvoriće se vakuum koji bi verovatno popunile kriptovalute, rekla je Georgijeva.

CBDC bi kontrolisale centralne banke, dok su kriptovalute skoro uvek decentralizovane.

Već 114 centralnih banaka je u nekoj fazi istraživanja digitalne valute, a "oko 10 banaka već postiže cilj“, rekla je direktorka MMF-a.

"Ako zemlje razvijaju CDBC samo za domaću upotrebu, mi nedovoljno koristimo njihove kapacitete“, dodala je ona.

CBDC, takođe, može da pomogne u promovisanju finansijske inkluzije i da plaćanja učini jeftinijim, rekla je Georgijeva, napominjući da prosečna cena transfera novca iznosi 6,3 odsto i to je 44 milijarde dolara godišnje.

Georgijeva je naglasila da digitalna valuta centralnih banaka treba da bude podržana sredstvima i dodala da su kriptovalute prilika za ulaganja kada su poduprte sredstvima, ali kada nisu one su "špekulativna investicija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MMF priprema platformu za digitalne valute! Georgieva: Potrebni su nam sistemi koji povezuju zemlje

Izvor: Blic, 20.Jun.2023

Međunarodni monetarni fond (MMF) radi na platformi za digitalne valute centralnih banaka (CDBC, Central Bank Digital Currencies) kako bi omogućio transakcije između zemalja, izjavila je u ponedeljak Kristalina Georgieva, izvršna direktorka MMF-a.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.