ČAČANSKA LEPOTICA SADA STIŽE I NA KUĆNU ADRESU: Počelo vađenje sadnog materijala u Instititu za voćarstvo u Čačku

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 13:08

ČAČANSKA LEPOTICA SADA STIŽE I NA KUĆNU ADRESU: Počelo vađenje sadnog materijala u Instititu za voćarstvo u Čačku

Pri vađenju sadnice treba se voditi računa da se ne ošteti koren ali i nadzemni sistem

Nadaleko je čuven rasadnički materijal koji se pod budnim okom stručnjaka proizvodi u Institutu za voćarstvo u Čačku. Poslednjih dana oktobra počelo se sa vađanjem sadnica, a ono što je novitet ove godine je dostava najboljih čačanskih šljiva i jabuka - na kućnu adresu, što je naročito praktično za meštane udaljenih sela.

- Pre sedam dana krenuli smo sa vađenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sadnog materijala iz naših zasada i sa prodajom svih vrsta drvenastih voćaka: šljive, jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve. Interesovanja iz godine u godinu je različito, šljiva je uvek tu među prvima, zatim kajsija ali i orah i leska. Rasadu sadimo za svih 18 sorti šljive koje je institut stvorio u prethodnom periodu - rekao je direktor čačanskog Instituta Milan Lukić.

. Ukoliko dođe do oštećenja ona se ne pušta u prodaju.

- Mi imao i naše interne kontrole, iako nismo obavezni po zakonu, da bi naši proizvođači bili potpuno sigurni i bezbedi kada je u pitanju sadni materijal - kazao je Lukić.

Iz ove naučne ustanove je do sada izašlo 46 oplemenjenih sorti raznog vrsta voća, a najpoznatije su svakako sorte šljive, 18. po redu je "lana" koja je proletos stigla na sadnju.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.