Bušovi prodaju srpske puške

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušovi prodaju srpske puške

Srpska vojna oprema izvozi se uglavnom uz posredovanje američkih firmi

Kragujevac – „Zastava oružje” jedna je od četiri srpske firme koje se nalaze na listi ovlašćenih snabdevača vojnom opremom Ujedinjenih nacija. Pored kragujevačke fabrike, ovu beneficiju imaju još „ Proizvodnja Mile Dragić” iz Zrenjanina, „Jugoimport SDPR” i JAT. „Zastava”, međutim, svoje proizvode ne izvozi samostalno, već preko posredničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trgovačkih firmi, koje se, uglavnom, nalaze na teritoriji SAD ili su u vlasništvu kompanija iz te zemlje.

Prema podacima same fabrike, „Zastava” čak 95 izvoznih aranžmana ostvaruje preko američkih firmi. Tako je i sa vojnim naoružanjem, ali i sa lovačkim i sportskim. Izvoz lovačkih karabina za „Remington” se, na primer, odvija uz posredništvo kompanije „US sporting guds”, koja „Zastavino” oružje na tržišta SAD, Srednje i Južne Amerike plasira pod nazivom „Zastava baj Remington”.

Ministri odbrane i regionalnog razvoja Dragan Šutanovac i Mlađan Dinkić su pre nekoliko dana, prilikom posete kragujevačkoj fabrici oružja, izjavili da srpska namenska industrija zavisi od izvoza svojih proizvoda, te da je zato potrebno očuvati vezu sa inostranim partnerima. Posebno, kako je rečeno, u trenutku kada srpska namenska industrija ima zaključen posao sa iračkom vladom u vrednosti od 235 miliona dolara.

Na pitanje da li je posao sa Irakom dobio i američku saglasnost, Stevan Nikčević, direktor SDPR-a, nedavno je kratko rekao: „Prirodno!”.

Inače, najveći deo izvoznih poslova srpske namenske industrije odvija se preko ove državne firme. U ovom kontekstu ne treba zanemariti ni vest iz „Zastave” da je u „Remington” odnedavno ušao i kapital porodice Buš, preko firme „Celebrus grup”.

Na izvoz oružja utiče i politička situacija. Tako iz „Zastave” saznajemo da bi ugovori koje je ova fabrika sklopila mogli biti „zamrznuti” dok se ne raščiste stvari na srpskoj političkoj sceni. Nastavak saradnje sa „Remingtonom” je dogovoren, ali bi, kako saznajemo, budućnost izvoza za tu američku kompaniju mogla biti dovedena u pitanje, ukoliko u Srbiji ne pobede „proevropske snage”.

Iako je najavljeno, u „Zastavu” još nije stigla nijedna uplata od posla sa Irakom, a vrednost proizvoda kragujevačke fabrike iznosi oko pet miliona dolara. To je za oko dva miliona dolara više od unosnog posla sa „Remingtonom”, koji je, bar do sada, podrazumevao isporuku oko 24.000 karabina na godišnjem nivou. Reč je o pištoljima CZ 99, od kojih bi 3.000 trebalo da budu izgravirani, pošto su namenjeni iračkim funkcionerima.

U posao sa Irakom su ušle i ostale srpske firme iz oblasti namenske industrije: valjevski „Krušik'', „Sloboda” iz Čačka, „Prvi partizan” iz Užica, „Milan Blagojević” iz Lučana, „Prva iskra” iz Bariča. U okviru povezane proizvodnje, u ovoj priči su i „Prva petoletka” iz Trstenika, kao i pančevačka „Utva”. Iz ovog posla, prema dostupnim podacima, najviše bi trebalo da profitira „Krušik”, kome je namenjeno oko 32 miliona dolara.

B. Kartalović

------------------------------------------------------------

Stižu dolari

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je na račun jedne domaće banke stigao novac koji će biti prosleđen svim fabrikama nacionalne namenske industrije angažovanim u poslu sa Irakom, među domaćim oružarima već nazvanim „poslom veka”. Međutim, on nije precizirao koliko novca je do sada uplaćeno i kada će početi izvoz oružja u Irak. Kako je objavljeno u štampi, prvi dolarski avans „legao” je račun valjevskog „Krušika” koji je pokrenuo proizvodnju svog dela „posla veka”.

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.