Bušatlija: Gradnja bez zaduživanja

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušatlija: Gradnja bez zaduživanja

Beograd -- Savetnik za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže da Srbija ne može da finansira izgradnju infrastrukture daljim zaduživanjem.

"Vlada je svojim planom razvoja predvidela 20 milijardi evra za infrastrukturne radove u sledećih 10 godina, ne računajući troškove finansiranja koji će i uz najpovoljniju kamatu, podići iznos na 35 do 40 milijardi evra", kazao je on.

Javni dug Srbije iznosi oko 36 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazao je on dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da u taj dug nije uračunat kredit MMF-a, tako da se ukupan javni dug približava nivou 45 odsto BDP-a, ako se uračuna i taj aranžman.

"Zato je jasno da se dosadašnji model finansiranja izgradnje infrastrukture ne može dalje održati, zbog nemogućnosti države da i dalje povećava javni dug, bez katastrofalnih posledica po stabilan i ravnotežni kurs, odnosno budući razvoj", kazao je Bušatlija.

Pošto je kompletna infrastruktura locirana u javnim državnim i komunalnim preduzećima, ocenio je Bušatlija, jedini izlaz iz te situacije je angažovanje privatne štednje, kroz javno-privatno partnerstvo, korišćenjem sredstava investicionih i penzijskih fondova i osiguravajućih društava.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.