Burno u Hrvatskoj: Zbog novih mera ugostitelji najavljuju protest, u toku sastanak Vlade

Izvor: B92, 27.Nov.2020, 11:01

Burno u Hrvatskoj: Zbog novih mera ugostitelji najavljuju protest, u toku sastanak Vlade

Nakon što je premijer Andrej Plenković juče predstavio nove mere protiv koronavirusa, od 9 sati u Vladi je u toku sastanak.

Pomenute mere propisuju da se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama

Predsednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica izjavio je uoči sastanka kako je važno da se danas postigne dogovor, piše hrvatski portal Indeks (Index).

"Danas moramo sve dogovoriti. Ne sme biti drugog kruga pregovora, to je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ključna činjenica", izjavio je Letica.

Kazao je i kako ne smeju odustati od svojih zahteva, jer to je jedino što im preostaje za njihov rad i poslovanje. "Sve što tražimo je realno, svi zahtevi su realni i na tome treba insistirati", rekao je.

Na opasku kako vlada šalje poruku da (ugostitelji) moraju biti svesni stanja u budžetu, odgovorio je kako su ugostitelji toga svesni.

"Zato smo ponudili taj model gde mi njih praktično kreditiramo, ne tražimo novac odmah nego kroz period od tri godine", rekao je.

"Ako ništa drugo ne preostaje, protest je ono što će se dogoditi"

Nove mere izazvale su burne reakcije preduzetnika, a predsednik udruženja Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na štrajkove.

"Uvek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija poduzetnika, ali i jednog dela privatnih preduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitness-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani", rekao je Bujas sinoć za Novu TV.

Na pitanje znači li to i blokadu saobraćajnica, Bujas je rekao: "Ako ništa drugo ne preostaje, protest je ono što će se dogoditi."

Bujas kaže da je u ovom trenutku upitno 100 hiljada radnih mesta, a ako se ovakve mere produže, i više od toga.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Burno u Hrvatskoj, ugostitelji najavljuju protest, u toku sastanak Vlade

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2020

Nakon što je premijer Andrej Plenković juče predstavio nove mjere protiv virusa korona, od devet sati u Vladi je u toku sastanak.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.