Burgeri su snaga američkog dolara: Big Mac jeftiniji u evrozoni, nego u SAD-u

Izvor: B92, 15.Jul.2019, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burgeri su snaga američkog dolara: Big Mac jeftiniji u evrozoni, nego u SAD-u

Amerika -- Neki političari i učesnici na tržištu veruju da je američki dolar previše jak u odnosu na njegove rivale.

Sada postoji još jedan indikator: Burgeri.

Indeks Ekonomistovog Big Mac-a - lakog načina da se vrednost valuta učini opipljivijom - pokazao je da su skoro sve valute u indeksu slabe u odnosu na dolar.

Indeks Big Mac prikazuje u stvari paritet kupovne moći, odnosno vrednost robe koju valuta može kupiti. Ako jedna valuta može da kupi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neku robu po nižoj ceni od druge valute, prva valuta može biti relativno podcenjena, dok druga valuta može biti precenjena.

Snaga dolara nije nova, ali u proteklih šest meseci ona je postala još jača, pokazuje indikator, a prenosi CNN news.

Evro, glavni rival dolara, pao je dalje u odnosu na dolar od početka godine.

McDonald's (MCD) Big Mac sada je 19 odsto jeftiniji u evrozoni nego u Sjedinjenim Državama, u poređenju sa 17 odsto pre pola godine.

Ruska rublja je najviše podcenjena u odnosu na dolar, za 65 odsto. Naime, Big Mac u Rusiji košta 130 rubalja, to je oko dva dolara, u poređenju sa 5,74 dolara u SAD.

Na suprotnoj strani spektra, švajcarski franak je jedina valuta koja je precenjena u odnosu na dolar. Big Mac košta 6,5 franaka u Cirihu, to je oko 6,6 dolara, što čini franak 14 odsto jačim nego što bi trebao biti, prema teoriji pariteta kupovne moći.

Političari su primetili da je snaga američkog dolara u odnosu na svoje rivale nepovoljna za konkurentnost Sjedinjenih Država na globalnom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.