Izvor: S media, 08.Maj.2012, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundesbank je dželat evrozone

Budućnost evrozone zavisi od toga kada i kako će "periferne" ekonomije ponovo početi da beleže rast. Njihova sposobnost da to ostvare će uveliko zavisiti od toga hoće li Bundesbank tolerisati višu stopu inflacije u Nemačkoj.

Šta je potopilo evro

Holandija na stranputici

Nemačka šokirana rastom nezaposlenosti

Economist piše kako je tražiti od jednog guvernera centralne banke da prihvati višu inflaciju, kao da se od kardinala >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << traži da prihvati više greha. "Pogotovo u Nemačkoj, gde je važnost cenovne stabilnosti duboko ukorenjena u kolektivnom umu. Uglavnom su Nemci povodom toga u pravu jer je riskantno tolerisati višu inflaciju, pošto može biti problematično da se ona opet snizi," konstatovao je list.

Čini se, ipak, da će Nemci u narednih nekoliko godina morati da žive sa nešto višim potrošačkim cenama jer tako zahtevaju i aritmetika inflacije na nivou evrozone, kao i mehanizmi rebalansa rasta u tom bloku.

"Ukoliko se Bundesbank tome bude protivila, zona evra bi se mogla raspasti," prenosi Biznis.ba nagađanja lista The Economist.

foto:Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.