Bugarska rešava problem skupe struje: Nuklerka Kozloduj organizovala tender

Izvor: B92, 03.Okt.2021, 09:37

Bugarska rešava problem skupe struje: Nuklerka Kozloduj organizovala tender

Sofija -- Nuklearna elektrana Kozloduj je organizovala tender za prodaju značajne količine električne energije za isporuku u oktobru, novembru i decembru.

Ukupno 30 bugarskih i stranih trgovaca i lokalnih fabrika kupilo je električnu energiju koja će biti isporučna do kraja godine, u skladu sa prvom merom vlade u Sofiji za rešavanje problema uzrokovanih visokim cenama električne energije.

Tražena cena je bila znatno niža od tržišne – 185,87 leva (95 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra) po megavat-satu, u poređenju sa prosekom na IBEX-u u septembru – 245 leva (125,3 evra) po MWh.

Premijer Stefan Janev je najavio ovaj tender u ponedeljak, rekavši da je cilj da jeftinija energija stigne do bugarskih kompanija, u iščekivanju odluke o mogućoj finansijskoj pomoći.

Međutim, rezultat nije baš ispao kako se očekivalo. Zbog velikog interesovanja, prosečna cena je dostigla je 237,27 leva (121,3 evra) po MWh – što je blizu prosečnih tržišnih vrednosti.

Ukupni prihodi nuklearne elektrane iznosiće preko 157 miliona leva (80,3 miliona evra), za prodatih skoro 663 hiljada MWh za poslednji kvartal.

Osim toga, među kupcima su i strane kompanije, što znači da će se električna energija ponovo izvoziti.

Pošto je šesti blok NE Kozloduj u sredu ušao u remont, praktično je na tenderu dodeljena trećina proizvodnje elektrane u oktobru. Druge dve trećine su namenjene za regulisano tržište (za pokrivanje potrošnje domaćinstava). To znači da nuklearna elektrana neće isporučivati električnu energiju za dan unapred tržište.

Ko su kupci

Pravila Bugarske energetske berze IBEX ne dozvoljavaju otkrivanje imena kupaca. Poznati su samo učesnici, kojih je bilo 48.

Međutim, tender za 300 MW baznog kapaciteta bio je podeljen u 30 paketa od po 10 MW, što znači da je ukupno 30 kompanija uspelo da kupi električnu energiju po fiksnoj ceni za naredna tri meseca.

Jednu petinu paketa verovatno su kupili strani igrači, kao što su Alpiq Energy, Danske Commodities, Energy Danmark, GEN-I i MET Energy. Oni imaju sredstva da daju dovoljno visoke ponude koju im osiguravaju kupovinu. Ugovorenu električne energiju zatim najčešće prodaju u Centralnoj Evropi.

Među sigurnim kupcima su kompanije iz grupe ČEZ, Energo-pro i EVN, kao i velika postrojenja – Stomana, KCM, Biovet itd.

Zanimljivo je da na tenderu nisu učestvovali trgovci električnom energijom povezanih sa Hristom Kovačkim. Na prethodnim tednerima, oni su uspevali da kupe veliki deo nuklearne energije.

Kakav će biti efekat

Za one koji su uspeli da obezbede energiju iz NE Kozloduj, zima će verovatno biti mirnija.

Međutim, preostale kompanije će se i dalje snabdevati po cenama na berzi ili na osnovu ugovora sklopljenih po višim cenama.

Tako je, na primer, TE Marica Istok 2 je sprovela tender za snabdevanje električnom energijom u oktobru, novembru i decembru. Ali postignuta cena je iznosila 288,6 leva (147,6 evra) po MWh, nakon što je prodato 95 od ponuđenih 100 MW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.