Bugarska čvršće protiv korupcije

Izvor: B92, 24.Feb.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska čvršće protiv korupcije

Sofija -- Državni tužilac Bugarske Kamen Stilinski kaže da je od nedavno "dramatično" poboljšana saradnja pravsuđa i policije u borbi protiv kriminala i korupcije.

Balkanskim zemljama, koje se nadaju ulasku u EU, iz Brisela nedvosmisleno pručuju da, kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, gledanja kroz prste neće biti.

U sedištu Unije kažu da je to lekcija koju su naučili posle pristupanja Rumunije i Bugarske. Te dve zemlje su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primljene pre nego što su se ozbiljno uhvatile u koštac sa kriminalom i korupcijom.

Sofiji je, zbog toga, kako javlja BBC, u više navrata bila suspendovana preko potrebna pomoć iz evropskog budžeta. U Briselu procenjuju da je u Bugarskoj, od ulaska u EU, do krajnjih korisnika stiglo svega jedan odsto evropskog novca na koji su oni imali pravo.

Dotrajaloj bugarskoj infrastrukturi su očajnicki potrebna ulaganja. I pozamašne sume novca iz evropskih fondova su na raspolaganju ali u Bugarskoj je vrlo malo projekata koje finansira EU. Pomoć iz Brisela je u više navrata bila suspendovana zbog zabrinutorsti da pare neće biti namenski potrosene.

Evropska komisija (EK) kaže da je, zbog korupcije, samo jedan odsto pomoći iz Unije došao do onih kojima je namenjena posle prijema zemlje u EU. I to se deslo usred

globalne krize kada bi projekti finansirani iz Brisela doprineli oživljavanju privrede.

Čak je na pitanje da li je Bugarska prerano primljena u EU, ministar unutrašnjih poslova te zemlje rekao da verovatno jeste.

"Možda bi bila spremna 2008. godine. Prijem Bugarske u 2007. uklonio je pritisak na tadašnju vladu da se uhvati u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Ali danas, 2010. godine, mogu da kažem da bugarsko društvo, pošteni i vredni građani ove zemlje, zaslužuju da budu u EU. Sada treba da nadoknadimo ono sto smo propustili u prošlosti", zaključio je Cvetan Cvetanov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.