Bugarska bi da uvede evro do 2013.

Izvor: B92, Tanjug, 18.Sep.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska bi da uvede evro do 2013.

Sofija -- Bugarska namerava da uvede evro do 2013. godine, a nova vlada je postavila cilj da uvede zemlju u zonu evra, rekao je ministar finansija te zemlje Simeon Đankov

On je precizirao da će u novembru zatražiti prijem bugarske valute, leva, u režim deviznog kursa ERM-2, u kome valuta zemlje kandidata ostaje dve godine pre ulaska u zonu evra.

Bugarska do sada nije mogla da uđe u režim ERM-2 jer je poslednjih godina imala visoku inflaciju i deficit tekućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << platnog bilansa veći od 20 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Đankov je rekao da, ukoliko bi Sofija promenila pristup i ozbiljno počela reforme, onda bi i ulazak u zonu evra bio realan. Inflacija bi, do kraja ove godine, trebalo da padne ispod tri odsto, prvenstveno kao rezultat smanjenja domaće potražnje i slabljenja globalne ekonomije. Deficit platnog bilansa bi trebalo da padne na 11 procenata BDP, sa 26 odsto, koliko je bio krajem prošle godine.

Bugarska vlada je Evropskoj komisiji poslala srednjoročni fiskalni plan i plan borbe protiv krize. U njemu su navedeni konkretni koraci i termini kojima će se vlada rukovoditi. Takođe, nova vlada je već smanjila izdatke, kako bi sprečila dalji rast budžetskog deficita.

Mediji, međutim, navode da ulazak u zonu evra sprečava i visoka stopa korupcije i organizovanog kriminala. Uz to Bugarska je najsiromašnija zemlja Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.