Bugarin: Rizik od inflatornog udara

Izvor: B92, 13.Sep.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: Rizik od inflatornog udara

Beograd -- Povećanje osnovne stope PDV-a sa 18 na 20 odsto je bilo neminovno, ali je zbog toga povećan i rizik od inflatornog udara, izjavio je Srbije Miloš Bugarin.

Predsednik Privredne komore Srbije kaže da je budžetski deficit je prešao sedam odsto i ako se posmatra iz tog ugla povećanje PDV-a je opravdano.

"Postoji rizik da će određene kompanije ići u zonu sive ekonomije, da će doći do povećanja cena, smanjenje tražnje i pada privredne aktivnosti, a uz to ide >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i rizik od većeg inflatornog udara", kazao je on.

Bugarin je rekao da je sa određenim rasterećenjem privrede ukidanjem parafiskalnih nameta i drugim merama pomognuto privrednicima, ali i odmognuto povećanjem PDV-a, povećanjem poreza na zarade, kao i povećanjem poreza na dobit.

"Kada to saberete verovatno je više uzeto nego što se dalo i to će privreda uskoro osetiti", naglasio je on.

Predsednik PKS je rekao da je, ipak, veći problem države što ima skoro isti broj penzionera sa brojem zaposlenih, ali i to što su plate u javnom sektoru veće nego u realnom, čime je ubijen preduzetnički duh.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.