Bugarin: Privrednici Tatarstana zainteresovani za poslovnu saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2010, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: Privrednici Tatarstana zainteresovani za poslovnu saradnju

KAZANJ - Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da privrednici ruske republike Tatarstan pokazuju veliko interesovanje za saradnju sa srpskim preduzećima i izrazio uverenje da će veliki broj kompanija sklopiti konkretne poslove.

Bugarin je povodom otvaranja Tatarstansko-srpskog Poslovnog foruma, ocenio da dve zemlje nisu u dovoljnoj meri iskoristile mogućnosti za intenziviranje bilateralnih trgovinsko-ekonomskih odnosa, a rezultat nastojanja da se odnosi unaprede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je i poseta srpske privredne delegacije Republici Tatarstan.

Prema njegovim rečima postojeći institucionalni okvir između Srbije i Ruske Federacije pruža realne mogućnosti da se unapredi trgovinska saradnja dve zemlje, a pre svega da se, s obzirom na postignut dogovor o dodatnoj liberalizaciji međusobne trgovine, poveća izvoz srpskih proizvoda i usluga na rusko tržište.

Bilateralni razgovori

Bugarin sa privrednom delegacijom Srbije, i ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem, boravi u Tatarstanu, gde se očekuju dogovori i konkretizacija privredne saradnje kao i potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom ruske Republike Tatarstan.

U Tatarstanu borave predstavnici desetak srpskih kompanija iz oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije, proizvođači voća i povrća, farmaceutske, hemijske i građevinske industrije i instituta za proizvodnju semenskog i sadnog materijala, podsetio je Bugarin.

Tokom prepodneva srpska delegacija sastala se sa ministrom rada i socijalne politike te zemlje, a biće održan i niz bilateralnih razgovora privrednika dve zemlje. On je najavio i da će se delegacija iz Srbije kasnije danas sastati i sa premijerom i ministrima zdravlja i poljoprivrede Tatarstana.

U Tatarstanu su predstavnici kompanija "Galenika", "Zdravlje Actavis", "Tigar" iz Pirota, "Energoprojekt", "Superior" iz Velike Plane, "Ferveks" iz Novog Sada, "Godes" iz Beograda, Poljoprivrednog kombinata "Beograd" (PKB), PIK Južni Banat, Instituta za ratarstvo iz Smederevske Palanke i Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.

Intenzivni razvoj saradnje

Bugarin je na otvaranju skupa istakao da Privredna komora Srbije, želeći da konkretizuje prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, intenzivno radi na razvoju privredne saradnje sa republikama i regionima Ruske Federacije, naveo je on.

"Predlažemo uspostavljanje tešnje privredne saradnje sa komorom Tatarstana potpisivanjem Sporazuma o saradnji razmenom poslovnih informacija, obučavanjem kadrova za poslovanje na tržištu ZND, organizovanjem zajedničkih sajamsko-izložbenih manifestacija i razmenom privrednih delegacija", naveo je Bugarin

On je podsetio da je takve sporazume o saradnji PKS potpisala sa trgovinsko-industrijskom komorom Ruske Federacije, komorama Moskovske oblasti, Kurskom i komorom Krasnodarskog kraja, dok regionalne privredne komore u Srbiji imaju četrnaest potpisanih sporazuma o saradnji sa regionalnim trgovinsko-industrijskim komorama RF u okviru kojih se takođe ostvaruje saradnja između regiona.

Bugarin je naveo da Sporazum o slobodnoj trgovini posebno otvara mogućnost i Ruskoj Federaciji da iskoristi povoljnosti koje pruža CEFTA Sporazum, s obzirom da se do 2011. godine predviđa potpuna liberalizacija trgovine u regionu jugoistočne Evrope.

S druge strane, Ruska Federacija, Republika Belorusija i Republika Kazahstan formirale su Carinski savez koji će od 1. jula 2010. godine početi da funkcioniše kao jedinstven carinski prostor tri zemlje a to je šansa za Srbiju i srpske proizvođače, naveo je on.

Ciljevi

Prema njegovim rečima, u realizaciji tih ciljeva očekuje se veliki doprinos i od strane Srpsko-ruskog Poslovnog saveta, formiranog krajem 2008. godine, koji predstavlja mehanizam obezbeđenja direktnih kontakata između privrednika dve zemlje.

Inače, ukupna robna razmena Srbije i Ruske Federacije u 2009. godini dostigla je 2,3 milijardi dolara i beleži smanjenje od oko 42 odsto u odnosu na 2008. godinu. Izvoz iz Srbije beleži pad od oko 37 procenta u odnosu na prošlu godinu i njegova nominalna vrednost iznosi 349,8 miliona dolara.

Uvoz takođe beleži smanjenje u odnosu na 2008. u iznosu od oko 43 odsto sa nominalnom vrednošću od 1,9 milijardi dolara. Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom zabeležen je u visini od 1,6 milijardi dolara.

Rusija je sedmi partner Srbije kod izvoza sa učešćem od 4,19 odsto, a prvi u uvozu sa učešćem od 12,7 procenata. U martu 2010. ukupna robna razmena Srbije i Rusije dostigla je 615,2 miliona dolara i beleži blago povećanje u iznosu od oko 6 odsto u odnosu na isti period 2009.

Izvoz iz Srbije beleži povećanje od oko 38 odsto u odnosu na prva tri meseca prošle godine i njegova nominalna vrednost iznosi 95,9 miliona dolara. Uvoz beleži neznatno povećanje u odnosu na isti period 2009. u iznosu od oko 1,5 odsto sa nominalnom vrednošću od 519,3 miliona dolara. Srbija najviše u Rusiju izvozi pokrivače za podove, tapete, podne pločice, lekove, hartiju, a uvozi gas, naftu, sirovi aluminijum.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privrednici Tatarstana zainteresovani za poslovnu saradnju

Izvor: S media, 24.Maj.2010

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da privrednici ruske republike Tatarstan pokazuju veliko interesovanje za saradnju sa srpskim preduzećima i izrazio uverenje da će veliki broj kompanija sklopiti konkretne poslove. ..Bugarin je povodom otvaranja Tatarstansko-srpskog Poslovnog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.