Izvor: B92, 05.Avg.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin:Nelikvidnost veliki problem

Beograd -- Predsednik Privredne komore Miloš Bugarin kaže da je u nelikvidnim preduzećima zaposleno 150.000 radnika i da je država glavni izvor nelikvidnosti tih preduzeća

U Srbiji je više od polovine malih, srednjih i velikih preduzeća nelikvidno. Od 107.200 registrovanih, blokirane račune više od godinu dana ima 61.285 preduzeća. Svakog dana prosečno se u Srbiji organizuje 20 do 125 štrajkova.

Sredinom jula, prema informaciji Saveza samostalnih sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije, radnici 39 preduzeća su već protestovali ili najavljivali štrajkove. Računi većine firmi čiji radnici štrajkuju u blokadi su.

Predsednik Privredne komore Miloš Bugarin kaže da je u odnosu na oktobar prošle godine broj nelikvidnih preduzeća porastao za 15 odsto i da je ukupan iznos blokiranih računa 262 milijarde dinara.

Iako je situacija alarmantna, Bugarin kaže da bi bilo još gore da Vlada nije pripremila programe pomoći privredi u septembru prošle godine i sada u aprilu. Međutim, koliko je situacija katastrofalna, tvrdi Bugarin, dokazuju upravo zahtevi preduzeća za subvencionisanim kreditima.

"Ako vam kažem dve cifre, da je od 912 miliona evra podnetih zahteva 800 i više se odnosi na likvidnost, a svega tri kredita za razvoj u iznosu od 514 000 evra, to samo dokazuje da su firme u katrastrofalnom stanju”, rekao je Bugarin.

Osim velikih trgovačkih lanaca, država je najveći dužnik malim, srednjim i velikim preduzećima. Bugarin tvrdi da država kasni sa izmirivanjem obaveza čak i po 200 dana.

U Privrednoj komori procenjuju da je maksimalan rok koji preduzeća u Srbiji mogu da izdrže između 65 i 90 dana i to kada nema krize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.