Bugarin: 2011. godina biće izuzetno teška

Izvor: Politika, 27.Dec.2010, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: 2011. godina biće izuzetno teška

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je danas da će 2011. godina biti izuzetno teška za domaću privredu jer, kako je naglasio, „sve što nije rešeno u toku 2010. godine čeka nas u narednoj.„

„Želeo bih da verujem da ćemo imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri ili 3,5 odsto. Nije nemoguća misija, ali je potrebna saradnja i dijalog, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, poslovne zajednice i svih relevantnih institucija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Samo na osnovu dijaloga moguće je da zajednički unaprednimo srpsku privredu, koja je u ozbiljnom problemu, ne kažem nerešivom”, istako je Bugarin u izjavi datoj Tanjugu.

Prema njegovim rečima, srpsku privredu karakteriše visoka nelikvidnost i nekonkurentnost kompanija, nepristupačani krediti, visoke kamatne stope, kašnjenje u vraćanju kredita.

Bugarin je dodao da su veliki problemi za srpsku ekonomiju i nepostojanje razvojne banke, komplikovane administrativne procedure, nesprovođenje poreske reforme i giljotine propisa.

On je ukazao da se godišnje u zoni sive ekonomije „vrti” oko desetak milijardi evra, da treba da se smanje neki porezi i doprinosi, a da se poveća obuhvat čime bi se smanjila zona sive ekonomije.

Predsednik PKS smatra da bi povećanje PDV-a sa osam na 18 odsto na kompjutere i hotelske usluge izazvalo velike probleme.

„Mi smo zemlja u kojoj svega 30 odsto stanovništva, koristi usluge informacionih tehnologija, a bez toga je nemoguć prosperitet i razvoj”, upozorio je predsednik PKS.

Dizanje poreza na hotelijerstvo koje je u 2010.godini imalo najozbiljniji pad u odnosu na sve uslužne delatnosti, je potpuno apsurdno.

Bugarin je pohvalio postkrizni model rasta „Srbija 2020” koji se bazira na povećanju proizvodnje razmenjivih dobara koja se mogu plasirati na inostrano tržište, povećanju investicija i zaposlenosti.

„Brine me broj zaposlenih jer je trenutna stopa nezaposlenosti 26 odsto. Brine me 600 raskinutih privatizacionih ugovora i 200 000 ljudi koji nemaju tretman ni zaposlenih, ni nezaposlenih. Brine me što se u Srbiji dosta stvari odlaže, jer i nečinjenje jeste pogrešan posao”, kazao je on.

Bugarin je podsetio da je 2011. i predizborna godina u kojoj će biti definisani i neki politički prioriteti.

Osvrnuvši se na godinu za nama, on je rekao da je najbolji rezultat u 2010. smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i rast izvoza.

Bugarin je napomenuo da je rast zabeležen u sektoru finansijskog posredovanja, telekomunikacija, saobraćaja kao i u sektoru prerađivačke industrije.

U poslednjem kvartalu 2010. sektor prerađivačke industrije bio je u padu pa će rast BDP umesto očekivanih dva odsto biti 1,5 odsto, naglasio je predsednik PKS.

Tanjug

objavljeno: 27.12.2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naredna godina biće izuzetno teška

Izvor: S media, 27.Dec.2010

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je danas da će 2011. godina biti izuzetno teška za domaću privredu jer, kako je naglasio, "sve što nije rešeno u toku 2010. godine čeka nas u narednoj.".."Želeo bih da verujem da ćemo imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od...

Nastavak na S media...

BUGARIN: SLEDEĆA GODINA BIĆE TEŠKA

Izvor: Kurir, 27.Dec.2010

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je da će 2011. godina biti izuzetno teška za domaću privredu jer, kako je naglasio, "sve što nije rešeno u toku 2010. godine čeka nas u narednoj.".."Želeo bih da verujem da ćemo imati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)...

Nastavak na Kurir...

Miloš Bugarin: Očekuje nas izuzetno teška godina

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Dec.2010

BEOGRAD - Srpsku privredu očekuje izuzetno teška godina u kojoj će nas sačekati sve što nije rešeno u 2010. godini, kaže predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Nastavak na SEEbiz.eu...

2011. čeka sve neurađeno iz 2010.

Izvor: B92, 28.Dec.2010, 09:45

Beograd -- Privredu Srbije očekuje izuzetno teška godina u kojoj će nas sačekati sve što nije rešeno u 2010, upozorava predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin... U zoni sive ekonomije i dalje se obrće oko desetak milijardi evra...Smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i rast izvoza, prema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.