Budžetski suficit Iraka 79 mlrd. $

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetski suficit Iraka 79 mlrd. $

Njujork -- Visoka cena sirove nafte će omogućiti da Irak ove godine ostvari budžetski suficit od 79 milijardi dolara.

Irački suficit raste zahvaljujući visokoj ceni nafte na svetskom tržištu

Izveštaj američke Računovodstvene službe sadrži procenu da će irački prihodi od prodaje nafte u periodu od 2005. do kraja ove godine dostići vrednost od najmanje 156 milijardi dolara, ali se navodi i da vlada te zemlje ulaže veoma mala sredstva u projekte obnove, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se i dalje finansiraju od novaca američkih poreskih obveznika.

Podaci navedeni u izveštaju će verovatno u SAD podstaći debatu o troškovima obnove Iraka, koji su od 2002. do danas iznosili oko 48 milijardi dolara. SAD su od invazije na Irak, u proleće 2003. godine, potrošile 23,2 milijarde dolara na projekte u ključnim iračkim sektorima bezbednosti, energetike, električne energije i vodoprivrede.

Irak je u te sektore izmedju 2005. i aprila 2008. uložio samo 3,9 milijardi dolara. U istom periodu je samo deset odsto iračkih troškova utrošeno na obnovu, a samo jedan odsto na održavanje američko-iračkih investicija u puteve, vodoprivredu, električnu energiju i oružje.

Irak je, inače, tokom proteklih pet godina dobio, na insistiranje američke vlade, oprost dugova od Rusije, Nemačke, Francuske, Japana i više drugih zemalja - članica Pariskog kluba kreditora - u vrednosti više desetina milijardi dolara.

Samo Rusija je pristala, posle upornih nastojanja Vašingtona, da otpiše dugove Iraku u vrednosti većoj od osam milijardi dolara, a značajna potraživanja toj bliskoistočnoj zemlji otpisala je i grupa vodećih članica Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.