Budžetski suficit 12,5 mlilijardi na kraju maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2017, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetski suficit 12,5 mlilijardi na kraju maja

Srbija je od početka 2017. godine do kraja maja ostvarila suficit republičkog budžeta od 12,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

 U tom periodu su naplaćeni prihodi od 434,3 milijarde dinara, dok su rashodi iznosili 421,8 milijardi dinara.

Samo u maju mesecu ostvaren je suficit od 1,8 milijardi dinara, što je na istom nivou kao prethodnog meseca, pri čemu su ukupni prihodi dostigli 87,3 milijarde a rashodi 85,6 milijardi dinara.

Poreski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prihodi su težili 77 milijardi dinara, a najveći deo je ostvaren po osnovu uplate PDV-a u iznosu od 40 milijardi dinara, uglavnom zahvaljujući visokom prihodu po osnovu uvozne komponente.

Prihodi od akciza su na drugom mestu sa iznosom od 22,4 milijarde dinara.

Pored redovnih neporeskih prihoda u maju je uplaćena i premija po osnovu reotvaranja emisije hartija opd vrednosti u iznosu od 1,2 milijarde dinara. Prihod po osnovu donacija iznosio je 0,4 milijarde dinara.

Na strani rashoda, čiji je iznos bio 85,6 milijardi dinara, na plate zaposlenih je "otišlo" 19,9 milijardi dinara, dok su transferi fondu PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO iznosili 16 milijardi.

Na nivou opšte države, na kraju maja je zabeležen ukupan fiskalni suficit od 23 milijarde dinara i primarni suficit (kad se od rashoda odbiju kamate) u iznosu od 87,8 milijardi dinara (oko 727 miliona evra).

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju maja je bio 12 milijardi dinara, dok je AP Vojvodina zabelezila višak od 2,3 milijarde dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju maja imali deficit od tri milijarde dinara.

PIO fond je u deficitu od 5,2 milijarde dinara, kao rezultat viška prenetih sredstava iz prethodne godine u 2017, dok je Republički fond zdravstvenog osiguranja zabeležio suficit od 700 miliona dinara.

Nacionalna služba za zapošljavanje je takođe u suficitu od 1,4 milijarde, dok je Fond SOVO maj završio sa izbalansiranim budžetom.

Državna preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" trenutno imaju deficit od 800 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budžetski suficit 12,5 MILIJARDI dinara na kraju maja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2017

Novo saopštenje Ministarstva finansija..Srbija je od početka 2017. godine do kraja maja ostvarila suficit republičkog budžeta od 12,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija...U tom periodu su naplaćeni prihodi od 434,3 milijarde dinara, dok su rashodi iznosili 421,8 milijardi dinara...Samo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.