Budžetski prihodi ohrabrujući

Izvor: B92, 19.Jun.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžetski prihodi ohrabrujući

Beograd -- Budžetski prihodi u maju bolji su od projektovanih i to ukazuje na postepeni oporavak privrede, kaže Vuk Đoković.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković izjavio je da deficit u ovoj godini neće biti 4,8 odsto, koliko je projektovan.

Đoković je podsetio da su od januara do maja ostvareni prihodi od 248,1 milijardu dinara, a rashodi od 293,5 milijardi, što žnači da je deficit 45,4 milijarde dinara. Samo u maju, ostvareni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su prihodi od 52,3 milijarde dinara.

Govoreći o pojedinačnim prihodnim stavkama, državni sekretar je istakao da su u maju naročito prihodi od PDV-a bili zadovoljavajući, kao i prihodi od poreza na dobit, dok je malo manja ( od projektovanog) bila naplata prihoda od poreza na dohodak i carina.

"Prihodi od PDV-a govore o postojanju domaće tražnje.Takodje, privreda i finansijski sektor imaju dobit, tako da tu postoje naznake oporavka", ocenio je on.

Đoković je istakao da su budžetski prihodi od početka godine 'podbacili' u pojedinim stavkama zbog prenošenja efekata grčke krize, što niko nije mogao da planira prilikom projekcija. Ne treba izgubiti iz vida ni 'sezonski faktor', odnosno to da je zima bila naporna i duga, kao i da su prihodi 'prilično optimistički' projektovani u dogovoru sa MMF-om.

Državni sekretar je naveo da se, takodje, ne bi složio sa ocenama o postojanju novog recesionog talasa, ističući da svetska privreda, ali i naša, pokazuju rezultate u izvozu i povećanju tražnje.

Đoković je ocenio da dogovoreni budžetski deficit za ovu godinu od 4,8 odsto ne predstavlja problem i da su izvori njegovog finansiranja već obezbeđeni.

Pored emitovanja trezorskih zapisa i zaduživanja kod medjunarodnih finansijskih institucija, na raspolaganju su i republičke unutrašnje rezerve koje mogu pokriti šestomesečni deficit, u slučaju da se dogodi nešto nepredvidjeno.

Đoković je naveo i da kritike pojedinih ekonomskih analitičara da je država jedan od najvećih generatora nelikvidnosti cele privrede - nisu na mestu.

"Kada je reč o Državnom trezoru, nema plaćanja koje je uneto u sistem a da nije izvršeno u roku od sedam dana. Znači, najveća docnja u isplati koja postoji na republičkom nivou je sedam dana, zato nema govora od državi kao pokretaču nelikvidnosti. Da li lokalne samouprave nekom duguju, to je već drugo pitanje", naveo je on.

Državni sekretar je istakao i da ne može da ulazi u to kako lokalne samouprave izmiruju svoje obaveze jer su autonomne u vodjenju fiskalne politike.

"Da li lokalna samouprava nekom javnom preduzeću nije platila grejanje za škole, ili nije platila struju...Mi na to ne možemo da utičemo jer su lokalne samouprave samostalne u sprovodjenju svoje budžetske politike", napomenuo je on.

Komentarišući primedbe da su smanjeni transferi opštinama iz republičkog budžeta, Đoković je rekao da su takve ocene bez osnova, jer su i na republičkom nivou uradjeni 'rezovi' i drastično smanjeni diskrecioni rashodi za čak 27 odsto.

On je naglasio i da su regulisane sve obaveze prema građevinskim preduzećima koja su angažovana na realizaciji kapitalnih investicija iz Nacionalnog investicionog plana, a za koje postoji validna dokumentacija.

"Da, ima tu neregulisanih ugovora, ali ti ugovori nisu bili transparentni i nije ispoštovan predviđen zakonski postupak", rekao je Đoković i dodao da je tu reč o samo pojedinačnim slučajevima.

Podsećajući da je prošle godine učinjen ogroman napor vezan za putnu industriju, jer su regulisana sva dugovanja od preko 20 milijardi dinara, on je istakao da je "ta suma predstavljala tri odsto republičkog budžeta".

Najvažniji zakon o fiskalnoj odgovornosti

Državni sekretar najavio je i usvajanje novih zakona u nadležnosti tog Ministarstva, od kojih je najvažniji Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

"Zakon o fiskalnoj odgovornosti trebalo bi da se usvoji na jesen i on će regulisati dozvoljeni nivo javne potrošsnje, deficita i javnog duga. Cilj je da se u prelaznom periodu do 2015. godine dodje do održivog nivoa deficita", rekao je Đoković.

On je objasnio da je pogrešno misliti da će zakon predvideti neki inspekcijski nadzor pojedinačnog ministarstva ili da će se možda baviti pojedinačnim javnim nabavkama, jer su za to već zadužene druge državne institucije.

Na pitanje kako komentariše predloge da bi visina budžetskog deficita i javnog duga trebalo da se definišu Ustavom a ne zakonom, Đoković je odgovorio da je Srbija pravna država i da bi oni koji izlaze u javnost sa takvim zahtevima trebalo da krenu od takve pretpostavke.

"Kritika nije na mestu. Ako živimo u pravnoj državi i želimo da izgradimo pravnu državu, a mi u Ministarstvu finansija u to verujemo, onda treba da poštujemo zakon, a ako on ne odgovara potrebama, može i da se promeni", rekao je Djoković.

Najavljujući i donošenje novog zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, on je istakao da će najznačajnije novine biti u oblasti kaznene politike.

Primera radi, biće precizirano da kazna zabrane delatnosti može da se izrekne poreskom obvezniku ukoliko u periodu od dve godine napravi isti poreski prekršaj, naveo je Djoković.

On je dodao da, u slučaju da obveznik samoinicijativno otkrije da je napravio poreski prekršaj i to prijavi, protiv njega neće biti podneta prekršajna prijava, kao što je to bilo slučaj do sada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.