Budžet za venčanje - koliko košta svadba u Srbiji?

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Okt.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet za venčanje - koliko košta svadba u Srbiji?

BEOGRAD - Svadba je veliki i bitan događaj koji zahteva detaljno planiranje i dobru organizaciju, što iziskuje veliku svotu novca. 

Kako ovakvi događaji uglavnom podrazumevaju raskošnu svadbenu dekoraciju, svečan restoranski ambijent i bogat izbor posluženja, postavlja se pitanje: Kako finansijski izneti organizaciju najlepšeg dana u životu?

Planiranje budžeta i pripreme za konačno delo počinju i po 12 meseci ranije. Za to vreme treba izabrati prostor za venčanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rezervisati termin u opštini (i crkvi), odabrati odelo i venačanicu, dizajnirati pozivnice, rezervisati muzičare, odlučiti se za dekoraciju i posluženje...

Kvalitetno isplaniran budžet za svadbu je jedan od stubova dobro organizovanog slavlja jer treba da pokrije sve elemente svadbe, a mladenci se neretko odlučuju da u svoj budžet za venčanje uključe i novčanike svojih roditelja. Kada je glava (i ruku) više - nije teško isplanirati venčanje i isplatiti ga bez glavobolje od razmišljanja koliko košta svadba.

Slatka muka - prostor i hrana za svadbu

Biranje restorana predstavlja najveću muku prilikom planiranja svake svadbe. Ne samo što treba pronaći mesto koje će se idealno uklopiti u sve naše želje, zamisli i maštanja, koje će imati lep prostor za slikanje, dovoljno mesta za sve goste i adekvatnu ventilaciju, klimu/grejanje - treba ga uklopiti i u jednu pregradu od novčanika.

Međutim, iznajmljivanje sale, restorana ili celog kompleksa će najviše osetiti vaš budžet za svadbu. Udobna i lepa stolica se u restoranima kreće od 12 do 40 evra po osobi, a ukoliko želite ekskluzivu - tu su i basnoslovne potražnje i do 100 evra po gostu.

Osim samog mesta za goste, treba odvojiti novac i za uslugu na svadbi. Sala se deli u rejone, svaki rejon neka ima po 20 gostiju (3 ili 4 stola). Taj broj zvanica treba da opslužuje jedan konobar - kako niko ne bi bio zapostavljen.

Cena dnevnice jednog konobara na svadbi ne bi trebalo da ide ispod 40 evra. Hrana je obično uključena u cenu zakupa, a tom prilikom birate i meni kojim će se gosti služiti na svadbi.

Neki restorani posebno nude menije na odabir mladencima, pa se i o tome treba unapred raspitati. Restoran se prvo kapariše (od 200 do 500 evra obično) a nakon svadbe se isplaćuje ostatak.

Vreme za kreativnost - pozivnice i dekoracija za svadbu

Dekoracija je nešto što ambijentu pruža poseban pečat. Praksa je da se za dekoraciju i uređenje prostora iznajmljuju dekorateri i drugi specijalisti koji će profesionalno organizovati venčanje za vas i tako rasteretiti i vas i vaše najbliže od obaveza.

Dekoracija prostora podrazumeva satenske mašne, balone, cvetne aranžmane, sveće i organizaciju stolova, ali i narukvice sa mašnama za uspomenu sa svadbe, ruzmarin za kićenje svatova i sve propratne detalje koji su po običajima i ukusu mladenaca.

Ukrasi za goste i stolove koštaju od 15 do 35 dinara po komadu, dok celokupna dekoracija prostora, zavisno od mesta gde ćete se snabdeti, može vas izaći i do oko 100 evra.

Personalizovane pozivnice za goste

Kupovina pozivnica za svadbu se obično obavlja na veliko, i to na mestu gde se nabavlja celokupna dekoracija, ili, pak, u lokalnoj knjižari ili štampariji. Cena jedne pozivnice u tom slučaju (prilagođavanje, personalizacija, dizajn) iznosi od oko 20 do 50 dinara po komadu.

Kruna svake svadbe - svadbena torta

Većina gostiju se naročito raduje trenutku kada se pojavljuje svadbena torta čiji bi izgled trebalo da mami sva čula. Pojava svadbene torte je uglavnom praćena trubačima ili nekim specijalnim efektima, što čini ovaj doživljaj zaista nezaboravnim i posle mladenaca, predstavlja najfotografisaniji momenat na svadbi.

Tradicija nalaže da mlada i mladoženja zajedno seku prvo parče svadbene torte, koja predstavlja početak njihove ljubavi i zajedničkog života. Zato se pažljivo vodi računa o kombinovanju njihovih omiljenih ukusa i ukrasa. Danas se izrada svadbenih torti smatra pravom umetnošću.

Cena svadbenih torti se razlikuje od jedne do druge poslastičarnice, ali generalno jedan kilogram svadbene torte košta od 1000 do 3000 dinara, dok se dekoracija torte naknadno naplaćuje od 1000 pa čak do 5000 dinara ili više, zavisno od složenosti odabranog dizajna.

Simbolična veza mladenaca - mladenačke burme

Mali i, naizgled ne toliko bitan i zapažen detalj na celom venčanju su upravo mladenačke burme. Najvažniji segment prilikom same ceremonije venčanja je prstenje koje mladenci razmenjuju kao simbol svoje povezanosti.

Iako se radi o nakitu, potrebno je da on zaista bude odraz kvaliteta jer ćete to prstenje nositi svakog dana, tokom celog svog života. Zaboravite na štedljivost ali pre samog odlaska u kupvinu raspitajte se o cenama, načinima izrade, stilovima i sl.

Cene venčanih burmi se obično kreću od 200 evra pa naviše, zavisno radi li se o modelima koji imaju detalje od dijamanata, brilijanata, polu dragog kamenja ili su izrađene od nekog kvalitetnijeg plemenitog metala. Verovali ili ne, cena čak od 2 hiljade evra tretira se na tržištu kao srednji cenovni opseg određen za nakit ovog tipa.

Legalizacija i duhovna povezanost - matičar i crkva

Venčanje bez matičara nije moguće jer ga upravo matičar ozakonjuje. Zato je za samo venčanje cena mala s obzirom na to da se tim činom proslavlja stupanje dva para u bračnu zajednicu. Nju validnom proglašava sudski činovnik - matičar, a potvrđuju je svedoci.

Cena venčanja ili čina kojim dvoje mladenaca stupaju u brak košta oko 300 dinara, ukoliko se mladenci odluče za građansko venčanje u sedištu matičnog područja, odnosno u opštinskoj sali za venčanja.

Ako želite da matičar dođe na venčanje cena njegovog izlaska iznosi oko 12.500 dinara i taj izlazak na teren se zakazuje. Za stara, nemoćna i bolesna lica, uz medicinsku dokumentaciju ova usluga izlaska na teren iznosi 257 dinara.

Crkveno venčanje je izbor vernika

Venčanje u crkvi je ponekad obavezni deo proslave zajedništva dvoje mladih koji postaju porodica. Taj osećaj povezanosti i bliskosti pred bogom neki mladenci spremni su da plate od 50 pa sve do 300 evra - u zavisnosti od veličine crkve ili hrama.

Tako visoka cena obično podrazumeva zakupninu crkve na određeni broj sati (sat ili dva), korišćenje svih propratnih elemenata u ceremoniji venčavanja i sveštenikovo vreme.

"Ruke" sveštenika ponekad se i posebno naplaćuju, zavisnosti od glasa i bogatstva crkve. Tako trud i rad sveštenika koji vrši obred košta od 8 do 12.000 dinara. Posebna stavka je i hor (koji ima sličnu cenu), a neke crkve naplaćuju i "kumovsku taksu" koja iznosi oko 2.000 dinara.

Ključni faktor na svadbi - dobri muzičari

Iako je svadba mesto gde su mlada i mladoženja centralne figure, muzika je taj faktor koji sve povezuje i koji pravi dobru atmosferu. Realno je težak poduhvat odabrati di-džeja, bend, pevača i pevačicu u koje se možemo pouzdati.

Novopečeni mladenci se za tu priliku obično oslanjaju na iskustva starijih mladenaca i na njihove muzičare. Nikako ne smete zaboraviti da bend koji treba da zabavi goste na vašoj svadbi treba da svira i bude umešan u izvođenju raznovrsne muzke, kako bi svi ukusi bili zadovoljeni.

Već poznati i uvežbani bendovi za svadbe svoje usluge naplaćuju skoro istim cenama a, zavisno od poznatosti sastava i njihovog iskustva, ta cena se kreće od 500 do 2500 evra.

Odelo za mladoženju i venčanica za mladu

Odevne kombinacije mladenaca obično predstavljaju drugu najskuplju stvar na svadbi, odmah posle restorana. Odelo i venčanica treba da budu odraz statusa, ukusa i lepote, stoga se ne preporučuje štednja ni prilikom odabira venčanice ili odela.

Pod uslovom da niste pristalica trendova i marki, naći ćete prelepu venčanu toaletu i u manjim salonima, koji osim prodaje haljina, nude i venčanice za iznajmljivanje.

Iznajmljivanje venčanice je sve popularnija opcija uzevši u obzir da se ta haljina nosi samo 24 časa - i potencijalno nikad više. Iznajmljivanje u salonima venčanica se kreće od 300 do 1500 evra za dan. Modeli koji se prodaju dostižu cenu i do oko 14.000 evra. Za mladine cipele se, shodno ukusu, odvaja novac u visini od 4000 dinara pa naviše.

Jedino što ne možete iznajmiti, a i ne preporučuje se, kako biste imali idealan buket je - bidermajer. Cene za pravljenje bidermajera nisu nimalo niske kod nas (do 10.000), a najbolje je ponuditi taj zadatak profesionalnom cvećaru koji će vaše omiljene cvetove savršeno ukombinovati sa bojama i materijalom na venčanici.

Nije teško doći ni do otmenog svadbenog odela

Avantura budućih mladoženja u pronalaženju savršenog odela takođe nije nimalo naivna. Većina muškaraca nikad nije spremna na ovaj podvig, te su saloni muške mode izašli u susret jačem polu i omogućili zakazivanja ličnih termina, konsultacije, isprobavanja i prepravke modela koji odaberu - kako bi im svadbena odela stajala kao salivena.

Muško odelo za svadbu koje će odisati otmenošću i kvalitetom moguće je kupiti već po ceni od 40.000 dinara. Možda nije loša ideja napraviti jednu ovakvu investiciju, barem za svadbu, jer za razliku od venčanice - mnogim muškarcima odela mogu poslužiti i u narednim godinama.

Sitnice koje čine savršenstvo - frizura i šminka

Ne računajući odlazak na probnu frizuru i šminku (što poneki saloni, kao poklon, ni ne naplaćuju), cena svečane frizure u našoj zemlji najčešće košta oko 2000 dinara. Šminka se naplaćuje od 2000 do 6000 dinara. Cene manikira, za uredne i lepe nokte se kreće od 1300 do 3000 dinara. Depilacija se prodaje u sličnom cenovnom rangu.

Kada je u pitanju svadba cena u Srbiji prosečne mladence i nihove porodice iznese oko 700.000 dinara. Mnogi se nadaju da barem polovinu tog novca zarade od poklona gostiju, iako se ne preporučuje da se mladenci uzdaju u to, te da ne podižu kredite kako bi pravili svadbu.

Pošto smo prošli sve stavke koje čine svadbu uspešnom i njihove niske ali i visoke cene - znate šta vas čeka i koliko košta svadba u Srbiji. Ipak, kada se svi okupe na jednom mestu, zaboravi se na cene, na pun ili prazan novčanik - jer nikakav novac ne može da zameni sreću i ponos u očima prijatelja i porodice koja je na okupu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.