Budžet na kraju novembra u suficitu 37,4 milijardi dinara

Izvor: RTS, 21.Dec.2016, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet na kraju novembra u suficitu 37,4 milijardi dinara

Budžet Srbije na kraju novembra bio je u suficitu od 37,4 milijardi dinara, a kada se uračunaju i projektovani zajmovi koji nisu deo budžeta, višak u državnoj kasi je 15,4 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar - novembar 2016. godine za 7,1 mlijardi dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.
U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novembru su ostvareni prihodi u iznosu od 87,9 mlijardi, a rashodi su izvršeni u iznosu od 84,8 mlijardi dinara dinara, tako da je suficit iznosio 3,1 mlijardi dinara.
Poreski prihodi republičkog budžeta u novembru iznosili su 76,9 mlijardi dinara i jednaki su poreskim prihodima iz oktobra.
Najveći prihod zabeležen je po osnovu PDV i iznosi 40,9 mlijardi dinara.
Kako saopštilo Ministarstvo finansija, niži prihod od PDV u novembru, u odnosu na oktobar je očekivan s obzirom da se u oktobru plaćaju tromesečne obaveze po ovom osnovu.
Prihod po osnovu akciza iznosio je 22,9 mlijarde dinara.
Prihodi od akciza rastu na mesečnom nivou, jer slabe efekti gomilanja zaliha duvanskih proizvoda u letnjem periodu.
Ostvarenje neporeskih prihoda iznosilo je 10,5 mlijardi dinara, pri čemu je po osnovu dividendi i dobiti uplaćeno 0,9 mlijardi, a po osnovu donacija uplaćeno je 0,4 mlijardi dinara.
Na rashodnoj strani budžeta najznačajnija stavka su bili transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) pri čemu je odstupanje u odnosu na prethodne mesece prouzrokovano isplatom bonusa penzionerima u pojedinačnom iznosu od 5.000 dinara, a taj ukupan iznos je bio 8,5 mlijardi dinara i isplatu je izvršio fond PIO.
Redovni transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 17,7 mlijardi dinara, od čega je transfer PIO fondu za isplatu penzija iznosio 15,1 mlijardi dinara.
Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,5 mlijardi dinara, a u skladu sa planom otplate javnog duga rashodi po osnovu kamata i glavnice po garancijama su niži nego u oktobru.
Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, na nivou opšte države na kraju novembra zabeležen je deficit u iznosu od 6,8 mlijardi dinara.
Planirani deficit u okviru Programa sa MMF u istom periodu iznosi 131,0 mlijardi dinara.
Mnogo bolji rezultat ostvaren je na prihodnoj strani, boljom naplatom poreskih prihoda, ali i većom uplatom jednokratnih neporeskih prihoda od očekivane.
Dodaje se da zbirni suficit lokalnih samouprava na kraju septembra iznosi 6,1 mlijardi dinara I precizira da je AP Vojvodina je trenutno u suficitu od 3,4 milijardi dinara.
Deficit fonda SOVO je mlijardu dinara, a PIO fonda 8,5 milijardi dinara.
Deficit ova dva fonda finansira se depozitima iz prethodne godine kojima ova dva fonda raspolažu.
Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 2,7 i 3,4 mlijardi dinara, respektivno.
Suficit RFZO je posledica dinamike isplata plata, jer se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade, a u decembru jedna i po zarada.
Kako ističe Ministarstvo finansija, državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije", se u najvećoj meri finansiraju iz kredita namenjenih izgradnji putne infrastrukture, te je njihov ukupan deficit iznosio 28,3 milijardi dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.