Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018, 20:08

Budžet grada Beograda prvi put preko MILIJARDU evra!

Budžet grada Beograda prvi put preko MILIJARDU evra!

Gradsko veće je na današnjoj sednici utvrdilo predlog budžeta Grada Beograda za 2019. godinu koji je upućen Skupštini Grada Beograda na razmatranje i usvajanje, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Planirani budžet grada Beograda za 2019. godinu je realan, uravnotežen i razvojni, a usmeren je na ulaganje u kapitalne projekte", ocenio je Vesić i precizirao da budžet grada Beograda zajedno sa budžetima gradskih opština za 2019. godinu iznosi 123.057.148.955 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dinara. To je, kaže, za sedam odsto više od procene ostvarenja prihoda za 2018. godinu.

Grad Beograd prvi put ove godine ima budžet zajedno sa budžetom gradskih opština koji iznosi preko milijardu evra.

Ustupljeni prihodi budžeta grada planirani su u iznosu nessto više od 46 milijardi dinara što je 2,1 odsto više od procene ostvarenja tih prihoda za 2018. godinu, rekao je Vesić.

Kako je dodao, najznačajnije povećanje prihoda je planirano od prihoda od poreza na dohodak gradjana u iznosu od blizu 40 milijardi dinara. To je, kazze, za 3,5 odsto više u odnosu na procenu ostvarenja tog prihoda u 2018. godini što je rezultat povećanja zaposlenosti i rasta zarada na teritoriji grada Beograda. Izvorni prihodi za 2019. godinu planirani su na nivou grada u iznosu od oko 45,2 milijarde dinara ssto je 6,8 odsto više od procene ostvarenja u 2018. godini, rekao je Vesić.

To povećanje je, kaže, rezultat uvećanog plana od prihoda poreza na imovinu, lokalnih administrativnih taksi, boravišne takse, naknade za zaštitu i unapredjenje životne sredine, doprinosa za uredjivanje gradjevinskog zemljišta, zakupa nepokretnosti u gradskoj svojini, zakupa gradjevinskog zemljišta, prihoda za boravak dece u predškolskim ustanovama, prihoda od novčanih kazni, prihoda od zakupnine za stan u gradskoj svojini, dela dobiti javnih preduzćha i ostalih prihoda.

- Dobit javnih preduzeća grada Beograda koja che biti uplaćena u gradski budžet u 2019. godini biće za 100 miliona dinara veća nego u 2018. godini i iznosiće 5,6 milijardi dinara-, rekao je zamenik gradonačelnika. Naveo je da su u budzzetu za sledeću godinu kapitalna ulaganja planirana u iznosu od oko 19,4 milijarde dinara i da čine 17,64 odsto rashoda budžeta za 2019. godinu, što je uvechanje od 44,8 odsto u odnosu na ovu godinu. Dodao je da budzzet i dalje opterechuju krediti koje je uzela prethodna vlast u gradu pa che, kaže, u narednoj godini ukupni izdaci za otplatu glavnice i kamata iznositi oko 4,7 milijardi dinara i čine 4,36 odsto rashoda budžeta za 2019. godinu.

Zamenik gradonačelnika je posebno istakao da su subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama planirane u ukupnom iznosu od oko 2,2 milijarde dinara što znači da je učešće subvencija u ukupnim rashodima budžeta za sledechu godinu planirano u obimu od 2,02 odsto i predstavlja smanjenje od 82,57 odsto u odnosu na 2018. godinu. Vesić je naveo da će ulaganje Grada Beograda u kulturu iznositi nešto više od pet milijardi dinara odnosno 4,62 odsto budžeta što je povećanje od 11,26 odsto u odnosu na ovu godinu, dok ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu i organizaciju saobraćaja iznosi 39,25 milijardi dinara što je povećanje od 6,8 odsto u odnosu na ovu godinu.

Istakao je da će Grad Beograd naredne godine povećati ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije za skoro 127 odsto. Povechanje ulaganja u razvoj turizma iznosi 122,3 odsto, povećanje ulaganja u komunalne delatnosti je uvećano za 6,81 odsto, dok je ulaganje u zdravstvenu zaštitu uvećano za 74,58 odsto, precizirao je Vesić. Naveo je da će Beograd naredne godine povećati ulaganje u poljoprivredu za 2,24 odsto i da je za tu namenu izdvojeno 251,48 miliona dinara što je više od deset puta veće ulaganje nego 2012. godine

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice!

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti
BUDŽET GRADA BEOGRADA SA GRADSKIM OPŠTINAMA PRVI PUT PREMAŠIO MILIJARDU EVRA! Vesić: Planirani budžet Beograda za 2019. je realan i uravnotežen

BUDŽET GRADA BEOGRADA SA GRADSKIM OPŠTINAMA PRVI PUT PREMAŠIO MILIJARDU EVRA! Vesić: Planirani budžet Beograda za 2019. je realan i uravnotežen

Izvor: RTV Pink, 15.Dec.2018, 00:15

Kako je istakao zamenik gradonačelnika, najznačajnije povećanje prihoda je planirano od prihoda od poreza na dohodak građana u iznosu blozu 40 milijardi dinara.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.