Izvor: B92, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubalo o cenama hleba

Beograd -- Nakon upoređivanja cena u Srbiji s zemljama u okruženju, Predrag Bubalo tvrdi da je hleb kod nas gotovo najjeftiniji u regionu.

Ministar trgovine i usluga kaže da je novo poskupljenje posledica suše. Povodom najavljenog poskupljenja hleba, ministar trgovine i usluga rekao je da bi Komisija za zaštitu konkurencije trebalo da kažnjava sve koji gotovo svakodnevno najavljuju poskupljenja, po uzoru na Češku.

Sa novim poskupljenjem, zakazanim za 16. novembar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vekna hleba će umesto dosadašnjih 29,5 koštati 33 dinara.

Unija malih pekara ovo poskupljenje opravdava rastom cenom pšenice i brašna.

Međutim, ministar Bubalo kaže da su hleb i žitarice u Srbiji jeftiniji od istih proizvoda u Hrvatskoj , Sloveniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Mađarskoj i Albaniji.

Zbog toga bi, kako kaže, česte najave poskupljenja trebalo kažnjavati, jer one lančano povlače i rast ostalih cena. "Da se Komisija za zaštitu konkurencije bavi ne cenama, nego najavama poskupljenja, mali pekari su najavili, veliki još nisu", kaže on.

Kao i svaki put kad se pomenu poskupljenja, ministar Bubalo to pravda posledicama suše i loše godine. Ali, i kada se to uzme u obzir, nejasno je zašto su cene istih životnih namirnica različite u nekoliko gradova u Srbiji.

Ministar tvrdi da država ne može da kontroliše cene i da je tržište slobodno, pa zato i nastaju razlike u cenama. "Pošto nemamo državne cene, dolazi do razlike u cenama istih proizvoda između gradova, velike su marže, skupa je hrana", kaže on.

Inače, potpredsednik Vlade Božidar Đelić nedavno je najavio da će Vlada ispitati da li su namirnice i druga roba široke potrošnje skuplji u Srbiji od zemalja u regionu.

Ukoliko se utvrdi da su određeni proizvodi značajnije skuplji u Srbiji nego u okruženju, prema obećanju Đelića, razlozi za to biće ispitani.

Nestašica mleka zbog preraspodele

Nestašice mleka u Srbiji izazvane su preraspodelom tržišta, a ne manjom proizvodnjom, ocenio je član Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Slobodan Ilić.

Ilić je za agenciju Beta kazao da je najveći proizvođač mleka u zemlji, beogradski Imlek, dugo utvrđivao koju će otkupnu cenu mleka ponuditi proizvođačima, što je mnoge od njih nagnalo da mleko prodaju Šabačkoj mlekari, koja je prva izašla sa predlogom više cene, kao i mlekarama u Novom Sadu i Somboru.

To je izazvalo manjak mleka na pojedinim tržištima, rekao je Ilić.

On je naglasio da mleka ima dovoljno, ali da postoji mogućnost stvaranja zaliha i "veštačke nestašice" da bi se cena povećala u maloprodaji.

Prema njegovom mišljenju, nove otkupne cene mleka su korektne, zbog čega se očekuje povećanje proizvodnje koje bi moglo uticati na tržište.

Ilić je ipak izrazio bojazan da se ne dogodi "nešto slično prošlogodišnjoj ceni svinjskog mesa kada je dogurala do 135 dinara".

"Mnogi su stavili svinje u tov, koji se time nisu nikada pre bavili i cena je pala. Sada su svi krenuli u proizvodnju mleka pa kada dođe do zasićenja onda će cena mleka da krene na dole", rekao je Ilić.

Trenutna okupna cena mleka, prema njegovim rečima, kreće se od 26 dinara do 30,2 dinara za litar u zavisnosti od kvaliteta mleka, proizvodnje i načina otkupa.

Predstavnica Imleka zadužena za odnose sa javnošću Nevena Veselinović rekla je agenciji Beta da "dnevna isporuka pasterizovanog mleka, od oko 60.000 litara, još uvek ne zadovoljava potražnju potrošaca, jer je, kako je navela, u istom periodu prošle godine Imlek isporučivao 100.000 litara tog mleka".

Količine sirovog mleka oko 14.000 Imlekovih kooperanata su smanjene zbog posledica suše i drastičnog poskupljenja žitarica, rekla je ona, dodavši da je to uticalo i na kvalitet mleka, ali i na pritisak na rast cena.

Mleka možda i ima dovoljno, ali je njegov kvalitet ispod standarda Evropske unije koje Imlek primenjuje u svojoj proizvodnji, istakla je Veselinovićeva, navodeći da se takvo mleko lošijeg kvaliteta ni ne nudi za otkup beogradskom proizvođaču.

Imlek je, kako je dodala, zbog svega navedenog povećao prerađivačku cenu svojih proizvoda za jedan do 1,5 dinara po litru mleka i mlečnih prerađevina.

I somborski proizvođač mleka Somboled povećao je cenu mleka i mlečnih proizvoda za pet odsto.

Nakon dogovora sa proizovđačima sirovog mleka, kako bi delimično pokrili troškove kooperanata, u Somboledu su povećali otkupnu cenu mleka, ali i kreditiranje kooperanata u narednom periodu.

U poslednja tri meseca većina mlekara u Srbiji treći put povećava cene mleka i prerađevina, kako bi na taj način pomogle proizvođačima i stabilizovala tržište.

"Fokus zaštita potrošača"

Ministar Predrag Bubalo danas je takođe govorio o tome da je fokus rada njegovog ministarstva - zaštita potrošača, a jedan od segmenata zaštite je i rad tržišne inspekcije. On je na konferenciji za novinare rekao da je tržišna inspekcija od januara do avgusta ove godine obavila 69.966 kontrola.

U tom periodu podneto je 8.276 prijava, a pravosudnim organima je predloženo, da uz novčanu kaznu za izvršena krivična dela, privredne prestupe i prekršaje, oduzmu nezakonito stečenu imovinsku korist u iznosu od 25.113.530 dinara, rekao je Bubalo.

On je dodao da je sa tržišta povučeno, zbog povrede prava intelektualne svojine, 950.463 komada falsifikovanih proizvoda, uglavnom marki Najk, Ribok, Paćoti, Eskada, Albus, kao i 1.649 komada nelegalnih kompakt-diskova.

Bubalo je rekao da je završen nacrt zakona o trgovini, koji bi do kraja godine trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, dok će se Nacrt zakona o bezbednosti proizvoda do kraja novembra naći pred vladom.

Pomoćnik ministra za poslove tržišne inspekcije i glavni tržišni inspektor Dušan Vučković rekao je da inspekciji u narednom periodu predstoji intenziviranje nadzora u primeni Zakona o zaštiti potrošača i drugih zakona u oblasti sprečavanja nelojalne konkurencije.

Vučković je dodao da će se raditi i na dodatnoj edukaciji tržišnih inspektora kada je reč o bezbednosti proizvoda, zaštiti intelektualne svojine i zaštiti potrošača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.