Izvor: B92, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubalo: Cene rastu zbog suše

Beograd -- Ministar Predrag Bubalo tvrdi da su brojna poskupljenja uslovljena poremećajima na tržištu zbog suše, stručnjaci se ne slažu.

Ministar za trgovinu i usluge je u emisiji Poligraf TV B92 izjavio da država kontroliše cene struje, gasa, nafte i naftnih derivata, poštanskih, saobraćajnih i pojedinih komunalnih usluga. Sve ostalo je na režimu slobodnog formiranja cena.

"Cene pre svega rastu sada zbog nekih poremećaja na tržištu jer je suša pogodila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mnogo zemalja u Evropi, pa su prinosi značajno manji od očekivanog. To je osnovni razlog", kaže on.

Prema rečima Predraga Bubala, još dva faktora utiču na poskupljenje osnovnih životnih namirnica u Srbiji. Jedan je sve veća potrošnja žitarica za proizvodnju bio-dizela, a drugi povećana potrošnja određenih životnih namirnica u mnogoljudnim zemljama, kao što su Kina i Indija.

EI: Uzroci rast zarada i karteli, a ne suša

Stručnjaci Ekonomskog instituta procenili su da će ukupna godišnja inflacija iznositi oko 9,5 odsto, a kao glavne razloge za njen ubrzani rast naveli su rast zarada iznad produktivnosti i stvaranje kartela na tržištu, rečeno je na današnjoj prezentaciji biltena "Makroekonomske analize i trendovi"-MAT.

Urednik biltena Stojan Stamenković konstatovao je da je inflacija nesumljivo ubrzana, i to uglavnom zahvaljujući rastu baznih cena od jedan odsto mesečno, a one čine oko 50 odsto svih cena.

On je naveo da su zarade rasle brže od bruto društvenog proizvoda i produktivnosti, što je uticalo na povećanu tražnju i podizanje cena. Za proteklih godinu dana zarade u privatnom sektoru porasle su za 20, a u javnom za 30 odsto.

Prema njegovim rečima, poljoprivredni proizvodi su najviše poskupeli ove godine, ali nije suša isključivi faktor, već kartelske strukture koje su je iskoristile kao izgovor da bi podigle cene.

Istraživač Ivan Nikolić kaže da su analize pokazale da nema nikakvog racionalnog opravdanja što su cene u Srbiji u tom periodu porasle za više od 22 odsto, već da je osnovni uzrok poremećaj na tržištu, do kojeg je došlo zbog kartelskog ponašanja.

Ako se cene računaju u evrima, u Srbiji je u tom intervalu sveže povrće poskupelo za 100 odsto, mleko više od 40 odsto, a to je period koji se poklapa sa dolaskom velikih kompanija, ukazao je Nikolić, napominjući da to ukazuje da je rast cena ''proces koji traje duže i nije rezultat suše''.

On je naveo pregled uporednih cena iz kog se vidi da litar jestivog ulja u Hrvatskoj košta 101, Sloveniji 82, Nemačkoj 71, a u Srbiji 93 dinara. Napominjući da kod nas jeste zabranjen izvoz suncokreta, ali ne i ulja, Nikolić je ukazao da se ulje nalazi među izvoznim liderima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.