Izvor: B92, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brzo obaranje inflacije najveći uspeh ekonomskih reformi

Beograd -- Najveći uspeh ekonomskih reformi u Srbiji je brzo obaranje inflacije, ocenili su stručnjaci Ekonomskog instituta na promociji majskog broja Konjukturnog barometra u petak. Navodeći podatak da je tokom ove godine rast cena na malo bio 3,1 a troškova života 2,6 odsto, Nebojša Savić je rekao da ni jedna zemlja u tranziciji nije uspela da za tako kratko vreme rast inflacije svede na jednocifren broj. Na majski rast cena od 0,5 odsto najviše je uticalo poskupljenje poljoprivrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvoda od 2,2 procenta dok su cene industrijske robe ostale nepromenjene u poređenju sa prethodnim mesecom.

Cene usluga u maju su, prema računici autora Konjukturnog barometra, porasle za 1,5 a troškova života za 0,4 odsto. "Industrijska proizvodnja je u maju stagnirala ali je tokom ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine zabeležen je pad od 3,7 odsto", naglasio je Savić prognozirajući da će u drugom kvartalu doći do blagog rasta industrijske proizvodnje. Prošlog meseca je realni devizni kurs dinara u odnosu na evro porastao za 2,2 odsto tako da je, kako je rekao Savić, usled rasta cena na domaćem tržistu, povećana konkurentnost srpske privrede na inostranom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.