Brže do novih firmi

Izvor: Blic, 06.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brže do novih firmi

Zahvaljujući elektronskim registrima, Agencije za privredne registre država u mogućnosti je da u procesu pranja novca deluje preventivno tako što bi inkriminisanim biznismenima koji su učestvovali u privatizaciji i, recimo, upropastili preduzeće, bilo onemogućeno da nastave da rade ili da osnivaju nove firme. Naravno, za tako nešto potrebno je doneti i određene propise - kaže za „Blic" Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre.



Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pranja novca, postoji i problem izbegavanja plaćanja poreza preko fantomskih firmi. Na koji način bi Agencija za privredne registre tome mogla da doprinese?

- U svetu je od 10 do 15 odsto društvenog bruto proizvoda predmet pranja novca i s tog stanovišta vrlo je teško potpuno ukinuti postojanje fantomskih firmi, ali se njihov broj mora maksimalno redukovati. Treba imati na umu da jedna firma ne postaje fantomska momentom registracije, već svojim delovanjem. U krivičnim postupcima osvedočeno je da firma koja je potpuno legalno osnovana postaje fantomska u toku svog poslovanja onog trenutka kad vlasnik reši da počne da izbegava plaćanje poreza ili da transferiše novac. Najveći efekat imala je i ima kaznena politika.



U privatizaciji srpskih firmi učestvovale su i brojne of-šor kompanije, a veoma je teško utvrditi ko im je stvarni vlasnik. S obzirom na to da imate saradnju s registrima 36 država, koliko je moguća razmena podataka o preduzećima?

- Taj projekat razmene podataka treba tek da počne. Potpisali smo sporazum o razmeni podataka sa Evropskim privrednim registrom. Reč je o profitabilnom projektu zahvaljujući kome će se moći dobiti podaci o vlasnicima firmi iz Evrope. Očekujemo da test faza počne u julu. Ono što je karakteristično za of-šor kompanije jeste da one nisu deo ovih foruma privrednih registara ni institucija. Postoji jedan dobro poznat krug zemalja gde se na jedan piratski način osnivaju preduzeća, i one su van Interpola i međunarodnih finansijskih institucija.



Preduzeća u Srbiji, da bi mogla da otpočnu posao na registraciji, čekaju duže od dvadeset dana. Da li mora baš toliko da se čeka?


- Da biste danas u Srbiji započeli posao i poslovnu delatnost, kao prvi korak neophodno je da dođete u Agenciju za privredne registre. Po zakonu, rok da se dobije rešenje i da se završi procedura jeste pet dana. U Agenciji se to za preduzeća obavi za tri dana, a za preduzetnike za dan. Sledeća procedura je u Poreskoj upravi gde se dobija poreski identifikacioni broj, i to traje 11 dana, a zatim je po dan potreban za fondove, banke, dozvole... Tako da su za registraciju potrebna u proseku 23 dana. Očigledno je da je procedura predugačka i da bi moralo nešto da se menja.



Kako u Makedoniji uspevaju da za samo četiri sata registruju preduzeće?


- Makedonci su godinu dana posle nas počeli da vode registar privrednih subjekata. Naša agencija postoji tri godine, a ironija ove situacije ogleda se u tome da smo mi njima predstavljali primer kako se sistem uvodi u funkciju. Sada su oni ispred nas zato što su usvojili set neophodnih ekonomskih zakona. Očekujem da će se situacija kod nas promeniti i da će set ekonomskih zakona doći na red, među kojima je i veoma važan zakon o jednošalterskom sistemu.



Kada očekujete da će ti neophodni zakoni biti usvojeni?

- Po formiranju vlade, trebalo bi da se prvi set zakona nađe na sednici parlamenta. Tu spadaju izmene Zakona o privrednim društvima, zatim Zakona o registraciji. Videćemo da li treba menjati i Zakon o poreskom postupku.

Svi bi u trgovce

U Agenciji za privredne registre registrovano je 216.000 preduzetnika i 101.073 privredna društva. Trgovina na veliko je najmasovnija delatnost kod društava, pa slede građevinski radovi, prevoz robe u drumskom saobraćaju, konsalting, menadžment poslovi. Među preduzetnicima najbrojniji su oni koji su registrovali trgovine na malo i taksi prevoz, zatim frizerske salone, restorane, barove...

Prema evidenciji, do sada je ugašeno 5.447 društava i 73.917 radnji.

Vreme za registraciju firmi

Zemlja

Vreme (dani)

Srbija

23

Slovenija

2-5

Mađarska

2-30

Bugarska

14

Rumunija

3

Makedonija

4 časa

Crna Gora

1-4

Grčka

1-3

Luksemburg

1-2

Holandija

1

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.