Brza pruga Beograd-Budimpešta od strateškog značaja

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brza pruga Beograd-Budimpešta od strateškog značaja

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, sastala se s ambasadorkom NR Kine Čen Bo i delegacijom kineske kompanije "Čajna rejlvej internešenel kompani" (CRIC), sa kojim je razgovarala o realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte. 
Mihajlovićeva je istakla da je projekat brze pruge Beograd-Budimpešta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od izuzetnog značaja za dve države.

"Ovaj projekat je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za NR Kinu, o čemu svedoči i podrška koju u realizaciji pružaju dva predsednika, Aleksandar Vučić i Si Đinping. Brza pruga od Beograda do Budimpešte, kao deo železničkog Koridora 10, projekat je kojim se naša država uključila u globalnu inicijativu "Pojas i put", rekla je Mihajlovićeva. 
Dodaje da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pružiti svu neophodnu podršku da bi se radovi ubrzali, kako bi se projekat uspešno realizovao na dobrobit odnosa dve zemlje.
Potpredsednica Vlade naglasila je da od izvođača očekuje dodatno ubrzanje radova, kao i bolju koordinaciju na samom projektu kako bi on bio završen u obostranom interesu. 
Ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je ovo najvažniji projekat između dve države i da će i ambasada u ime svoje zemlje uložiti maksimalan napor da se on uspešno realizuje. 
"Tu smo da pojačamo koordinaciju i komunikaciju, hvala potpredsednici Mihajlović na posvećenosti ovom projektu, sigurna sam da je uspeh neupitan", istakla je Bo. 
Generalni direktor kompanije "CRIC" Hu Sjaojung zamolio je Ministarstvo za dalju podršku u realizaciji projekta, rekavši da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti saradnji na projektno-tehničkoj dokumentaciji i izboru adekvatnih podizvođača.
Konzorcijum kineskih kompanija "CCCC" i "CRIC" izvodi radove na deonici Beograd centar - Stara Pazova, u dužini od 34,5 kilometara, a vrednost radova je 350,1 milion dolara.
Razgovorima su priustvovali i predstavnici "Infrastrukture železnice" i Saobraćajnog instituta "CIP". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.