Bruka u ”Delezu”: Isto ulje, a razlika u ceni 230 dinara!

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2012, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bruka u ”Delezu”: Isto ulje, a razlika u ceni 230 dinara!

U “Delezu” bez odgovora na pitanje otkud tolika razlika u ceni za jedan isti proizvod u “Tempu” i u “Maksiju”, i kolika je njihova trgovačka marža.
Divljanje marži već čitavu deceniju pogađa građane Republike Srbije i njihove sve tanje novčanike, ali ih uvek ostavlja u nedoumici kolike su one zapravo i koliko trgovci zarađuju na pojedinim proizvodima. Pošto potrošači nemaju jasan pregled “stvarnih” cena, onih kakve bi mogle da budu kada bi Srbija bila uređena >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zemlja, ostaje im da ih upoređuju od radnje do radnje i da odokativno procenjuju razmere.
Ukoliko krenete u “Maksi” da kupite ulje od grožđa proizvođača “Olitalija”, budite spremni na to da za litar izdvojite 709 dinara. Ukoliko isto to ulje kupujete na akciji u “Tempu”, biće vam potrebno 479 dinara,  230 dinara manje nego u “Maksiju”. Za one koji nisu upućeni , “Maksi” i “Tempo” su prodavnice istog trgovačkopg lanca, belgijskog “Deleza”.
Za 142 dinara je razlika između cene hladno ceđenog maslinovog ulja istog proizvođača, koje ćete u “Maksiju” platiti 970, a u “Tempu” 828 dinara.
Predsednik Upravnog odbora Nacionalne organizacije potrošača Srbije i predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović rekao je da je svaka logika po pitanju cena u trgovinskim lancima u Srbiji odavno izgubljena, a jedino je ostalo važno da se uzme što više novca iz džepova građana.
Pravi haos nastao je odlukom prethodne Vlade da se neke od nadležnosti tržišne inspekcije ukinu. Pošto, praktično, ne postoji kontrola tržišta, trgovinski lanci mogu da rade šta god hoće i da bukvalno otimaju novac iz džepova građana, izjavio je Papović..
“Tempo” može zbog svoje koncepcije da ponudi znatno niže cene od drugih radnji u njihovom sastavu. Upravo taj “keš and keri” sistem omogućava da se potrošači snabdeju po nižim cenama. To se svuda tako radi i legitimno je, tvrdi Zoran Nikolić, potpredsednik Udruženja za zaštitu potrošača.
Izvor: telegraf.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.